BiH

Softić: Najveći problem tržišta rada nefleksibilan obrazovni sistem

Autor: Biznis.ba
Softić: Najveći problem tržišta rada nefleksibilan obrazovni sistem

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić učestvuje na konferenciji pod nazivom "Demografija, zapošljavanje i rast: Upravljanje budućnošću u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi“, koju ove godine organizuje Hrvatska narodna banka (HNB) u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), od 14. do 15. jula u Dubrovniku.

Fokus konferencije, koju je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, jeste da se utvrdi kako se države centralne, istočne i jugoistočne Evrope nose s promjenama na tržištima rada koje sa sobom nose ekonomska ekspanzija, novi tehnološki zahtjevi, migracije i demografske promjene kojima su navedeni regioni izloženi.

Te teme obrađene su u sklopu panela „Ekonomska ekspanzija i usko grlo na tržištu rada“, „Demografija, dugoročni izgledi i stvaranje radne snage za budućnost“ i „Politike vezane za rad, demografiju i djelovanje u budućnosti“.

Softić je učestvovao i u radu okruglog stola sa zamjenikom generalnog direktora MMF-a Tao Zhangom, gdje je s guvernerima centralnih banaka i ministrima finansija iz 14 zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope, razgovarao o potencijalnoj ulozi MMF-a u odgovaranju na izazove koje sa sobom nose promjene na tržištima rada i u demografiji. Takođe, razgovaralo se o tome šta MMF može učiniti kako bi pomogao vlastima da se uspješno nose s ekonomskim izazovima te podignu prihode stanovništva.

Tokom svog izlaganja guverner Softić se osvrnuo na izazove s kojima se ekonomija BiH susreće, te je demografska kretanja označio kao najveći izazov.

- Prema dostupnim podacima, u posljednjih 20-ak godina Bosna i Hercegovina je ostala bez 20 populacije. Djelimično, ovo je posljedica rata, ali proces se nastavio uslijed veoma izražene ekonomske migracije. Kako bi se ovaj problem riješio, moraju se poduzeti ozbiljni koraci na svim nivoima - rekao je Softić, naglasivši da je najveći problem tržišta rada nefleksibilan obrazovni sistem koji kao posljedicu ima veliki disbalans između onoga što tržište traži i vještina koje posjeduje radna snaga.

Takođe, istakao je i nedovoljno iskorišten potencijal samozapošljavanja, odnosno kreiranja vlastitog radnog mjesta, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Biznis.ba / FENA