BiH

Softić: Stvoreni preduslovi za ekonomski rast, neophodan nastavak reformi

Autor: Biznis.ba
Softić: Stvoreni preduslovi za ekonomski rast, neophodan nastavak reformi

Tokom godine na izmaku, ali i ranijih godina, stvoreni su preduslovi za rast ekonomske aktivnosti u BiH u 2019. godini, ali je neophodan nastavak provođenja strukturalnih reformi - istaknuto je danas u Centralnoj banci BiH (CBBiH) prilikom novogodišnjeg susreta s novinarima.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je kazao da je ekonomska aktivnost u BiH u prvih šest mjeseci ove godine, prema prelimirarnim podacima, viša u odnosu na isti period prošle godine.

Neke neophodne reforme su provedene, omogućen je izvoz novih roba na tržište EU i druga tržišta i stvoreni uslovi za nastavak infrastrukturnih investicija u zemlji. Na ruku nam je, kaže guverner CBBiH, išao i privredni oporavak u zemljama koje su glavni trgovinski partneri.

Međutim, napominje Softić, da li će ekonomska aktivnost biti intenzivirana u odnosu na dosadašnje trendove, što je svakako poželjno, ovisi o dinamici nastavka provođenja strukturalnih reformi.

Guverner je istakao da će Centralna banka BiH nastaviti da vodi stabilnu monetarnu politiku, te da će ovu godinu, kao što je to bio slučaj i ranije, završiti uspješno i pozitivno, a prioritet ostaje stabilna konvertibilna marka i stabilno investiranje u devizne rezerve.

U ovoj godini Centralna banka BiH obilježila je 20 godina konvertibilne marke i tim povodom štampana je prigodna poštanska markica i koverta, te održana stručna konferencija posvećena budućnosti gotovog novca.

Biznis.ba / FENA