BiH

Soko: Žene u politici relativno malo umrežene

Autor: Biznis.ba
Soko: Žene u politici relativno malo umrežene

Žene u politici su relativno malo umrežene, te postoji potreba da imaju puno širu platformu od klubova parlamentarki i klubova žena poduzetnica – izjavila je savjetnica premijera Federacije BiH Aida Soko koja je danas u Sarajevu učestvovala na konferenciji „Šta žene u politici i poduzetništvu mogu uraditi jedne za druge – kreiranje mreže žena u politici i poduzetništvu“

Šira patforma, po njenim riječima, podrazumijevala bi mrežu žena aktivnih u politici koje će služiti za razmjenu iskustava sa Udruženjem poduzetnica u BiH.

- Tokom konferencije tražili smo da se poticaj ženskog poduzetništva ne smatra bilo kakvom socijalnom kategorijom jer se veoma često u transferima koji su namijenjeni ženskom poduzetništvu radi o malim iznosima, koji predstavljaju socijalnu pomoć i da se obuhvati što više žena. Dakle, žensko poduzetništvo je razvojna komponenta i tako se treba posmatrati kroz bitan segment ekonomskog razvoja u BiH – kazala je Soko.

Na umreževanju žena, poručila je, radit će se u BiH, kao i drugim zemljama regiona kako bi u različitim iskustvima žene mogle podržati jedne druge.

Udruženje poslovnih žena u BiH danas je promovisalo platformu u kojoj se oko 60 žena uključilo u program mentorstva.

- Direktno ćemo davati savjete i pomoći svim ženama koje žele da pokrenu biznise. One će imati pristup 60 mentora koji imaju više od deset godina iskustva u poduzetništvu – kazala je predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević.

Zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srpske Begija Smajić kaže da je današnja konferencija podsticajna za pokretanje privatnih preduzeća i to je način da ukoliko mladi ljudi, u ovom slučaju žene, nemaju zaposlenje, pokrenu startup preduzeća.

- Na taj način oni upošljavaju sebe, kao i članove svoje porodice i druge ljude. Mislim da nezapolenost nije pravi razlog zbog kojeg mladi napuštaju našu zemlju, jer u BiH postoje mogućnosti da čovjek dođe do zaposlenja, a dokaz su mladi ljudi koji su na današnjoj konferenciji prezentirali svoje biznise – istakla je Smajić.

Biznis.ba / FENA