BiH

Sporazum HNK-a i Grada Mostara: 7,77 miliona KM za Zračnu luku Mostar

Autor: Biznis.ba
Sporazum HNK-a i Grada Mostara: 7,77 miliona KM za Zračnu luku Mostar

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisali su u srijedu u Mostaru Sporazum o načinu izvršenja obveza HNK-a prema Gradu Mostaru.

Herceg je istaknuo kako je tim sporazumom predviđeno da se iznos od 7,77 miliona maraka prioritetno usmjeri u Zračnu luku Mostar.

- Nema razvoja Hercegovine bez Zračne luke – naglasio je Herceg.

Izrazio je uvjerenje kako će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova - osobito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori.

- Za 10 do 15 dana bit će uplaćen prvi milion. Tokom ove godine uplatit ćemo još milion, treći i četvrti dio u iznosu od po 2 miliona KM bit će uplaćeni do kraja 2023. odnosno 2024. godine, a ostatak od oko 1,8 miliona tokom 2025. godine – istaknuo je Herceg.

Gradonačelnik Kordić je kazao kako je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o rješavanju obaveza kantona prema Gradu Mostaru po presudi za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

- Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos koji je definiran Sporazumom u idućim godinama koristiti u proračunu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i gospodarstvo koje donosi funkcionalna zračna luka – istaknuo je Kordić, dodavši kako će sporazum donijeti boljitak građanima Mostara i cijele HNK.

Upitan da prokomentira o kojim zračnim linijama se pregovara, Kordić je kazao kako je preuranjeno govoriti o tome te da u ovom trenutku može potvrditi samo sezonsku liniju Dusseldorf – Mostar, ukoliko ne bude problema s pandemijom koronavirusa.

- Što se tiče drugih linija, dosta ih je trenutno u pregovorima, a ono što je bio fokus i Zračne luke i nas je to da probamo detektirali linije koje bi bile isplative jer nam je bitna održivost tih linija. U tom kontekstu se vraćamo na priču turizma i Međugorja i popunjenosti tih zrakoplova i ozbiljno razgovaramo o linijama koje su vezane uz nama tradicionalna turistička odredišta od kuda dolaze turisti u Hercegovinu - kazao je gradonačelnik Kordić.

Po njegovim riječima, razgovara se i sa zračnim lukama u Banjoj Luci i Sarajevu.

- Tražimo i tu partnerske odnose kako bi zajedno radili. U BiH trenutno su četiri međunarodne zračne luke i jako je važno da s njima surađujemo kao partneri, a ne kao konkurenti – poručio je Kordić.

Biznis.ba / FENA