BiH

Stanari zgrada kod Kvadranta: Dovoze nagorjele boksove, ovo je nezakonito

Autor: Biznis.ba
Stanari zgrada kod Kvadranta: Dovoze nagorjele boksove, ovo je nezakonito

Navršilo se mjesec dana otkako se dogodio nemili događaj uzrokovan velikim požarom unutar pijace Kvadrant.

Tim povodom oglasili su stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića koji su pretrpjeli ogromnu štetu u požaru pijace.

- Još uvijek se nadležne insititucije nisu oglasile o stvarnom uzroku požara, a preduzeće Tržnice-pijace uprkos tome nastavlja sa dovlačenjem starih i nagorjelih boksova na istu lokaciju, pokušavajući ih dotjerati u prihvatljivo stanje kako bi isti počeli sa radom. S obzirom da je u BiH sigurnost na posljednjem mjestu, ne čude nas najave svih nivoa vlasti da će pijačna djelatnost uskoro početi sa radom. To što se stanari zgrada u navedenoj ulici opravdano boje za vlastitu sigurnost i svoju imovinu, ne interesuje nikoga, pogotovo izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo jer su stanari za njih, očigledno, građani drugog reda, navode u reakciji.

Dodaju kako stanari navedenih zgrada već mjesec dana svjedoče raznim neistinama i saopštenjima od strane nosioca izvršne vlasti kako će se stanari saslušati, kako će se s njima obaviti razgovor.

- Međutim, do današnjeg dana stanarima se niko od nosioca izvršne vlasti nije obratio s ciljem da sa njima sjedne, razgovara, podijeli brigu, zabrinutost i probleme s kojim se suočavaju. Stanari na protokolu općine Novi Grad podnijeli su službeni zahtjev za prijem kod općinskog načelnika Semira Efendića. Do danas nismo dobili odgovor i termin za sastanak. Premijer Nihad UK je u javnom istupu na TVSA (19.11. emisija Polis) rekao da će sa stanarima održati sastanak (iduće sedmice 20.11.-24.11.) kako bi se dogovorili o načinima saniranja štete na navedenim zgradama. Naravno i tu su stanari navedenih zgrada prevareni. Istu mantru koristi i direktor preduzeća Tržnice-pijace, Jasmin Terović, pa tako na svakom javnom istupu ne propušta priliku da se "saosjeća" sa stanarima oštećenih zgrada, da navodi kako će se svi koraci oko uspostave pijačne djelatnosti dogovarati sa njima, međutim, kao što su i navikli, stanari se očigledno varaju i nema ih se namjeru bilo šta pitati, navode u svojoj reakciji i dodaju:

- Obzirom da su svi nivoi vlasti očigledno stali na stranu nezakonitosti, anarhije i uspostave pijačne djelatnosti bez utvđenog uzroka požara i bez adekvatnih sigurnosnih mjera, stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića im poručuju da od danas tu istu mantru koriste i na svim javnim istupima. Nemojte nas više spominjati, nemojte nam pružati lažnu nadu i nastavite sa vašim radom onako kako ste radili do sada. Građani su vaš poslodavac i oni su tu da cijene vaš rad. Mi smatramo da svi građani ovog kantona zaslužuju jednak tretman. Nismo niti jednim postupkom zaslužili da nas ovako odbacite i tretirate i na sve to da nas i lažete. To ide vama na čast, a mi ćemo svoju borbu nastaviti pravnim putem. Mi vjerujemo da je ovo pravna država i borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima da se poštuje slovo zakona i propisane protupožarne procedure. Mi smo bili za razgovor i dogovor, ali vi očigledno niste.

Podsjetimo, Vijesti.ba su i ranije pisale o ovom problemu i nepoštivanju zakona.

Više možete pročitati OVDJE.

Biznis.ba / Vijesti.ba