BiH

Stanić: Mešetari obaraju cijenu pšenicu, ministarstvo bez rješenja

Autor: Biznis.ba
Stanić: Mešetari obaraju cijenu pšenicu, ministarstvo bez rješenja

Ministarstvo poljoprivrede dovelo je u potpunu neizvjesnost poljoprivredne proizvođače u Republici Srpskoj (RS) kada je u pitanju otkupna cijena pšenice i mlijeka, tvrdi poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u entietskom parlamentu Miladin Stanić.

- Imamo primjer Semberije, gdje se otkupljivači ili da kažem mešetari, natječu na tržištu po cijeni od 0,20 do 0,27 feninga. Te cijene ne pokrivaju troškove proizvodnje, jer su imputi u proizvodnji pšenice danas daleko veći. U vrijeme kada je SDS bila na vlasti otkupljivačka cijena pšenice je dostizala 0,40 feninga - rekao je Stanić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Smatra da resorno ministarstvo nema rješenje za ovaj problem.

Predlaže da Investiciono-razvojna banka RS-a kvalifikovanim otkupljivačima i prerađivačima pšenice dodijeli kreditna beskamatna sredstva.

Upozorio je i da je stanje haotično kada je u pitanju otkup mlijeka.

- Podsjećam vas da sam ranije govorio o 40 novih radnika zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede, koji su sada na terenu utvrdili da se u prethodnom periodu jako puno kralo na podsticajima za proizvodnju mlijeka. Kralo se na način da su se namiještale pogrešno ili nekvalifikovano klase mlijeka, pa tako u Semberiji imamo situaciju da je 90 posto mlijeka u RS bilo prve klase i subvencionisano sa 0,30 feninga, a proteklih mjesec dana, otkako rade ti novi inženjeri na terenu, opao je procenat učešća prve klase mlijeka u proizvodnji mlijeka sa 90 na 40 posto - ustvrdio je Stanić.

On pita ko je odgovoran za drastičnu razliku u klasifikaciji mlijeka.

Biznis.ba / FENA