BiH

Stari grad Ostrožac najposjećenija turistička destinacija u Cazinu

Autor: Biznis.ba
Stari grad Ostrožac najposjećenija turistička destinacija u Cazinu

Kompleks Starog grada Ostrožac sa svim svojim kulturnim i historijskim momumentima, predstavlja najznačajaniji spomenik na području Cazina. Da kulturno-historijski spomenici mogu biti stavljeni u funkciju turizma dokazali su u Centru za kulturu i turizam Grada Cazina kada su ovaj kompleks stavili u turističku ponudu Unsko-sanskog kantona.

U Centru za kulturu i turizam Grada Cazina ističu kako su zadovoljni ovogodišnjim posjetama, te kako će tačne rezultate znati tek nakon septembra, jer u ovom mjesecu uobičajeno broje dosta turističkih posjeta.

-Najbolji rezultat ostvarili smo prošle godine kada smo imali više od 11.000 individualnih ulaznica, plus dodatno ulaznice od fotografskih vjenačanja i slično. Zaključno sa septembrom i ako vrijeme posluži u oktobru, mislim da će ova sezona biti i bolja od prošlogodišnje - kaže u izjavi za Fenu direktor Centra za kulturu i turizam Cazin Ermin Beganović.

Prilično velik broj posjetilaca dolazi iz zapadne Evrope, kao i iz Njemačke, Belgije, Holandije, Mađarske. Ove godine su imali posjetioce iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, i nekoliko grupa iz Kine, ali dominantni posjetitelji su turisti iz bliskoistočnih zemalja.

Ono što je obilježilo Stari grad Ostrožac ove sezone jeste otvaranje Muzeja bosanskog kraljevstva gdje su trenutno izložene povelje - pisani dokumenti koji govore o državnosti Bosne u srednjem vijeku.

Osim toga, upriličen je i koncert grupe Divanhana, promocija projekta "Umjetnost bez granica“ u okviru kojeg je promovirano kiparstvo kao najznačajnija grana umjetnosti koja je povezana sa Cazinom zbog kolonije skulptura koja se održava svake godine u junu na Ostrožcu.

-Ove godine smo imali dva značajna gosta - Adisa Fejzića, bosanskog kipara koji živi i radi u Australiji i akademskog kipara Sašo Sazdovskog iz Sjeverne Makedonije. Kolonija je bila dobro posjećena, a ove godine smo je obogatili izložbom grafika povodom smrti Nurije Ljubijankića, umjetnika iz Cazina. Nedavno smo imali promociju projekta 'Čarobna Krajina' u okviru čega smo imali izložbu u Dvorcu Lothara Von Berksa, koji je zadnji put bio osvijetljen 1971. godine. Za tu priliku smo osvijetlili Dvorac i očistili ga od materijala koji se obrušio i upriličili izložbu najuspješnijih literarnih radova koji su pristigli na konkurs - ističe Beganović.

Ove godine su pokrenuli i projekt ugostiteljskog objekta koji se pokazao vrlo uspješnim. Tako su svi posjetitelji imali priliku da uživaju u kafi, čaju i sladoledu u kompleksu Starog grada Ostrožac. Započelo se i sa izradom projektne dokumentacije za cijeli kompleks, obnove otomanskog i srednjovjekonog dijela kompleksa, a za Dvorac Lothara Von Berksa već imaju urađenu projektnu dokumentaciju i uskoro očekuju izdavanje građevinske dozvole.

-Za sve to nam trebaju značajna sredstva ali već smo aplicirali na neke pozive i skupili određen dio sredstava, planirat ćemo određena sredstva i u budžetu Grada Cazina za narednu godinu kada ćemo početi sa obnovom onih dijelova kompleksa koji su jeftiniji i za koje na jednostavniji način možemo pronaći sredstva. Za cijeli kompleks nam je potrebo oko 6 do 8 miliona konvertibilnih maraka. To su projekcije koje smo imali prije ove inflacije, pa ćemo vidjeti da li je to ostalo isto ili će nam trebati dodatna sredstva - pojasnio je Beganović.

Dodaje kako će Centar za kulturu Grada Cazina svake godine ulagati onoliko sredstava koliko uspije obezbjediti, sve dok ne obnove cijeli kompleks Starog grada Ostrožac.

Pored toga će kontinuirano raditi na pružanju novih sadržaja turistima kako bi ih privukli i zadržali u cilju što dužeg boravka u kompleksu Starog grada Ostrožac, koji je najatraktivnija turistička destinacija na području Cazina, a na području Unsko-sanskog kantona odmah poslije Štrbačkog Buka.

(fena)