BiH

Stotinu tema za 15. savjetovanje elektroenergetičara

Autor: Biznis.ba
Stotinu tema za 15. savjetovanje elektroenergetičara

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) okončava još jednu godinu veoma uspješnog rada unatoč svim problemima i izazovima koje je prouzrokovala pandemija, a program rada za 2021. godinu također je ambiciozan što proističe iz činjenice da živimo u vremenu ubrzane digitalizacije, razvoja elektromobilnosti i pametnih gradova, povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, stalnih opasnosti od posljedica klimatskih promjena i potrebe efikasnije zaštite elektroenergetskog sistema od mogućih cyber napada.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE Edhem Bičakčić izjavio je Feni da su u godini na izmaku ojačali organizaciju i saradnju sa kolektivnim članovima, imali veoma aktivnu komunikaciju sa centralom CIGRE u Parizu, osnovali forum mladih elektroinženjera i realizovali još mnogo programskih zadataka.

- Realizovali smo sve planirane poslove među kojima je najveći bio organizacija i održavanje druge konferencije bosanskohercegovačkih elektrodistributera (CIRED) u Mostaru ove jeseni. Tom prilikom upriličena je i redovna Skupština CIGRE – dodao je Bičakčić.

BHK CIGRE već je počeo pripreme za 15. tradicionalno savjetovanje elektroenergetičara koje je zakazano od 17. do 20 oktobra naredne godine u Neumu. Tim povodom autorima je ponuđeno oko sto preferencijalnih tema za pisanje stručnih referata koji će biti prezentirani tokom savjetovanja u šesnaest studijskih komiteta. Najveći broj tema odnosi se na informacijski sistem i telekomunikacije, distribuciju, tržište električne energije i tehnička svojstva sistema.

Potencijalni autori referate treba da prijave do 31. marta, a napisano dostave do 30. juna 2021. godine. Na 14. savjetovanju 2019. godine autori su prezentirali 160 referata pa se u rukovodstvu CIGRE nadaju da bi ovog puta taj broj mogao biti i veći.

- Mi želimo i radimo na tome da povećamo kompetencije i sposobnosti, vještina i znanja u najširem području elektroenergetske djelatnosti a to je moguće samo ako tome prilazimo stručno i znanstveno - zaključio je Bičakčić.

Biznis.ba / FENA