BiH

Sumnjive rabote Elektroprivrede RS: 6 miliona za savjetovanje uplaćeno misterioznoj firmi iz Sarajeva

Autor: Biznis.ba
Sumnjive rabote Elektroprivrede RS: 6 miliona za savjetovanje uplaćeno misterioznoj firmi iz Sarajeva
Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) sa svojim zavisnim preduzećima u posljednjih godinu i po izdvojila je skoro 6 miliona KM za savjetovanje sarajevskoj firmi bez adrese i kontakta, u kojoj je zaposleno samo troje radnika. Da zlo bude veće, ovdje nije kraj, jer uskoro se očekuje da to učine i ostala preduzeća iz elektro-energetskog sektora.

Prema saznanjima BUKA portala, ERS je na konto savjetovanja, odnosno za primjenu metoda LEAN SIX SIGMA na nivou BUSINESS EXCELLENCE firmi sa sjedištem u Sarajevu pod nazivom „Business Excellence Consulting Group“ (BECG) do sada dala ogroman novac pod veoma sumnjivim okolnostima.

Da ovdje nisu čisti računi ukazuje niz nelogičnosti i sumnjiivih detalja, od toga da je BECG, koja je dobila milionske ugovore u BiH, ovo prvi posao, do isprepletenosti direktora pomenute firme sa kontroverznim biznismenima bliskim vlasti u RS.

Sve je počelo u septembru prošle godine kad prvi posao sa firmom BECG sklapa „Elektrodistribucija Pale“ u vrijednosti od 890.000 KM. Oni su tad napravili ugovor sa BECG na osnovu „Usluge savjetovanja u oblasti poslovanja i upravljanja i srodne usluge“ i to putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Kada je ovaj aranžman uspješno prošao u ERS-u su se odlučili da nastave sa ovakvom praksom pa su se ubrzo, po istoj matrici, bez obavještenja o nabavci sklopili i ostali ugovori sa BECG-om, njih još šest.

ZP Elektrodistribucija Pale 890.000 KM + PDV

ZP Elektro-Bijeljina ? ( podaci nedostupni)

MH Elektroprivreda RS a.d. Trebinje 860.000 + PDV

ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje 798.000,00 KM + PDV

ZP Hidroelektrane na Drini a.d. Višegrad 815.000,00 KM + PDV

ZP Elektrokrajina a.d. Banja Luka 1.110.000,00 KM + PDV

ZP Hidroelektrane na Vrbasu 665.000 KM + PDV

Kao što je napisano, svi ovi poslovi su sklopljeni putem pregovaračkog postupka, bez objavljivanja obavještenja o nabavci, što nikako nije praksa koja se preporučuje. Da je cijeli ovaj posao najvjerovatnije zasnovan na prevari potvrđuje nam i lažno pravdanje ovakvog tendera.

BEZ OBJAVE I ISPOD ŽITA

Naime, u većini ovih preduzeća su se pozvali na ekskluzivnost firme BECG u obavljanju naručenog posla koji im je potreban, što se ispostavilo kao laž.

Da niko u BiH nema ekskluzivitet za uvođenje LEAN SIX SIGMA metode potvrdio je Tarik Kadirspahić iz firme Targer, koja u svojoj ponudi ima ove usluge.

On je pojasnio da niko ne može biti ekskluzivni zastupnik jer su LEAN I SIX SIGMA metode filozofija i metodologija koju može primjenjivati svako ko je obučen.

Ovo nas dovodi do zaključka da uopšte nije bilo opravdanosti za pokretanje postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci. U ERS-u su pokušali objasniti da pored ekskluziviteta postoje još neki detalji koji su bili ključni za ovakav postupak.

"ERS je 2016. i 2017. godine izvršio analizu tržišta implementacije ove metode u regionu i ocijenio da u BiH nijedna enegretska kompanija nije implementirala ovu metodu, a u regionu samo nekoliko, i to u Republici Srbiji, i to upravo od strane licenciranih lica zaposlenih u  BECG – Busniess Excellance Consulting Group Sarajevo, koji imaju najviše svjetske priznate licence ove metode i iskustvo više od dvije decenije u primjeni metode LEAN SIX SIGMA u cijelom svijetu (Amerika, Evropa i Australija), i to u energetskom sektoru, a koji poznaju lokalne jezike i pisma (ćirilica), jer su porijeklom sa ovih prostora. Prema tome, ta činjenica ovu kompaniju izdvaja u odnosu na ostale kompanije iz regiona, kojih inače ima izuzetno malo i bave se samo  obukom, ali nemaju iskustvo u implemenataciji metoda LEAN SIX SIGMA na nivou BUSINESS EXCELLENCE, a pogotovo ne u energetskom sektoru.“

Naravno, ovo je samo dio istine jer u BiH i Srbiji, pored BECG-a, postoje i druge kompanije koje implementiraju metode LEAN SIX SIGMA, a čak i da nije tako u ERS-u nisu smjeli posegnuti za ovakvom vrstom nabavke i to bez objave jer ne postoji ekskuzivitet za ovaj posao.

BECG - FIRMA BEZ KONTAKTA I ADRESE

Pored toga, ovako vrijedne poslove skoro nikad ne mogu dobiti nepoznate i tek osnovane firme, ali ovdje je upravo to bio slučaj. Milionski i veoma unosan posao, a teško dokaziv pri izvršenju, dobila je firma BECG iz Sarajeva koja je osnovana 05.09.2016. i na čije je čelo zajseo, za širu javnost „anonimus“ Drago Zečević kao direktor.

Do kraja te 2016. godine ova firma je poslovala u minusu i imala samo jednog zaposlenog, a onda kreću prvi i jedini poslovi koji će joj donijeti milione. Naravno, riječ je o poslovima sa Elektroprivredom RS.

Danas BECG ima troje zaposlenih i već ozbiljno stanje na bankovnim računima, za koje je zaslužan ERS.

Sve ovo ukazuje da se ovdje radi o veoma sumnjivim poslovima zbog čega smo odlučili da podrobnije ispitamo cijeli slučaj. Prvo smo pokušali pronaći neki kontakt ove firme i dobiti informacije od nadležnih, ali ova potraga je bila bezuspješna jer BECG nema ni broj telefona, ni zvanični e-mail. Uspjeli smo pronaći njihovu internet stranicu, na kojoj je samo šturo objašnjeno šta je to Lean Six Sigma metod, koji im je pomogao da dobiju milionske poslove u ERS-u i gdje je ukratko objašnjeno da njihovi stručnjaci posjeduju ogromno znanje iz ove oblasti, bez da se bilo gdje navodi ko su oni. Jedini kontakt koji je bio dostupan je onaj putem web formulara na koji niko nije odgovarao. Pomalo čudno za jednu firmu ovakvog „kalibra“.

Zbog toga smo odgovore na naša pitanja pokušali dobiti na samoj adresi na kojoj je registrovana ova firma, Dolina br. 5 Sarajevo.

Ipak, ni tu nismo imali sreće. Na ovoj adresi nalazi se Udruženje za upravljenje projektima, a predsjednik ovog Udruženja Slobodan Lukić nam je kazao kako nikad nije čuo za „Business Excellence Consulting Group“.

“Ne znam za tu firmu. Čime se bavi. Na ovoj adresi je samo naše udruženje, ali ja nisam ovdje stalno”.

Kad smo mu pomenuli direktora BECG-a Dragu Zečevića i da je njegova firma registrovana upravo na adresi na kojoj se nalazi Udruženje, Lukić je rekao da se poznaje sa Zečevićem i da on povremeno dolazi u kancelarije udruženja.

“A možda je neko registrovao firmu na ovoj adresi, ja za to ne znam. Drago se bavi svakakvim poslovima, on je i u nekim hidrocentralama direktor, radi za Čehe. On radi od Pala pa dalje. Ima svoje dvije, tri firme,” ispričao nam je Lukić, koji je nakon malo dužeg razgovora kazao da je čuo da postoji “nekih spornih 10 miliona koji se pripisuju Zečeviću, ali da to ništa nije provjereno”.

Od Lukića smo dobili uvjeravanja da će on pokušati da nagovori Zečevića da razgovara sa nama, ali i ovaj pokušaj je propao.

PROLAZE TENDERE, A NEMA IH NA PORTALU JAVNIH NABAVKI

Zanimljivo je da se BECG ne nalazi ni na Portalu javnih nabavki, koji predstavlja ličnu kartu u svijetu javnih nabavki, zbog čega nijedna ozbiljna firma iz BiH ne bi sebi dozvolila da bude van ovog sistema. Ipak, za BECG ni to nije bila prepreka da sklope milionske ugovore i posluju sa ERS-om.

Igor Vukajlović iz Udruženja „Tender“ potvrđuje da se radi o firmi koja nije registrovana na Portalu javnih nabavki što, kako kaže, znači da nema želje da dobija regularno posao, odnosno poslove putem otvorenog postupka, gdje postoji veća konkurencija.

„To znači da se radi o firmi koja direktno dogovara poslove. Kad neko nije registrovan na portalu javnih nabavki, on ne može da preuzme ni tendersku dokumentaciju i to su onda vjerovatno postupci koji nisu ni transparentni, gdje se javlja ogromna mogućnost korupcije. Ovo lako mogu biti fiktivni ugovori koji će poslužiti kao osnova za izvlačenje para, a da ništa nije urađeno“, rekao je Vukajlović za BUKU.

Prema njegovim riječima, obzirom da se radi o firmi sa veoma malim brojem zaposlenih i da je jako teško pronaći njeno sjedište i kontak, sve nam ukazuje na to da je ovdje moguća i prisutna velika korupcija.

„Ovdje se izgleda samo radi o izvlačenju novca iz javnih preduzeća, a pošto je izborna godina za očekivati je da će dio toga, pored ovoj firmi i ugovornim organima, otići i za finansiranje izborne kampanje“, tvrdi Vukajlović.

DIREKTOR BECG I “PRLJAVI” POSLOVI

Da firma BECG nije tek tako dobila poslove vrijedne milione maraka, a još manje na osnovu stručnosti, možda se može dokazati najbolje ako sagledamo poslovnu istoriju direktora ove kompanije.

Pokušavajući na bilo koji način doći do Drage Zečevića, direktora BECG-a, istražili smo i njegovu dosadašnju karijeru. Tako smo došli do zapanjujućih podataka da je Zečević direktor u još najmanje dvije firme koje nam otkrivaju nepobitnu vezu ovog čovjeka sa predstavnicima vlasti u RS i pojedincima iz elektroenergetskog sektora .

Naime, kako smo saznali, Zečević je direktor Hidroelektrane BISTRICA d.o.o. Foča čiji vlasnici su sumnjiva češka kompanija BDY Czech, KALDERA COMPANY iz Laktaša kontrovreznog biznismena Miće Čičića, bliskog prijatelja Milorada Dodika i čovjeka osuđenog za utaju poreza, te MH ERS ZP Elektrodistribucija a.d. Pale. Možda je sad i jasnije zašto je upravo „Elektrodistribucija Pale“ prva napravila ugovor sa BECG-om za savjetovanje.

Inače, za Hidroelektrane BISTRICA koje je osnovano Odlukom Skupštine akcionara Zavisnog preduzeća „Elektrodistribucija“ a.d. Pale 16. maja 2008. godine se vežu mnogobrojne kriminalne afere. Preduzeće je osnovano kako bi se realizovali ugovori o koncesijama iz 2006. godine za izgradnju male hidroelektrane „Janjina J-1“ na rijeci Janjini i za izgradnju hidroelektrana „Bistrica B-1“, „Bistrica B-2a“ i „Bistrica B-3“ na rijeci Bistrici.

U cijeli projekat se uključila Čičićeva Kaldera za šta joj je zeleno svijetlo dao Nadzorni odbor

Elektrodistribucije Pale, a sve potvrdili resorno ministarstvo i Vlada. Te 2008. godine u avgustu Čičićeva firma u osnovni kapital novoosnovanog preduzeća Hidroelektrane „Bistrica“ unosi novčani ulog od 81.000 KM, čime stiče svojstvo novog člana Preduzeća, poslije čega „Elektrodistribucija“ Pale postaju vlasnici 10 odsto kapitala firme, a “Kaldera Company” preostalih 90 odsto.

Iako je izgradnja ovih hidroelektrana trebalo davno da počne, to se nije desilo do dana današnjeg, jer Čičićeva firma nema novca.

Nakon toga, “Kaldera” za 6.000.000 evra dio vlasničkog udjela prodaje BDY Czech a.s. Prag, a u preduzeću Hidroelektrane „Bistrica“ d.o.o. Foča uspostavila se sljedeća vlasnička struktura: BDY Czech a.s. Prag, postaje vlasnik 60 odsto kapitala, „Kaldera Company“ 30 odsto, ERS, odnosno „Elektrodistribucija“ Pale deset odsto.

Na kraju, Čičić je na ovom poslu zaradio oko 8,8 miliona maraka, i pritom zadržao 30 posto udjela u HE Bistrica.

Da ni druga firma „Energo Holding a.s. Praha“, čiji je Zečević predstavnik u BiH, nije bez oraha u džepovima i da je prethodnih godina blisko sarađivala baš sa Elektrodistribucijom Pale, pokazuju milionski ugovori između ove dvije firme.

Jedini ugovor koji je „Energo Holding“ napravio u BiH je onaj sa Elektrodistribucijom Pale vrijedan preko 6 miliona KM.

Inače, i ova firma vuče na leđima ogroman i veoma „prljav“ teret.  

Vlasnik Energo Holding a.s. Praha je kontroverzni biznismen i milijarder iz Češke Milutin Perić zvani Mićo.Riječ je o čovjeku koji većinu zarade ostvaruje od igara na sreću, a sudeći prema unosnim poslovima posrećilo mu se i u rodnoj zemlji. Zanimljivo je da Perića mediji i opozicija već dugi niz godina povezuju sa predstavnicima vlasti u RS i sumnjivom poslovima u ovom entitetu.

Iz prethodnih pasusa je itekako vidlljiva povezanost direktora BECG-a Drage Zečevića sa Elektrosistribucijom Pale sa kojom je zaključio prvi ugovor prije nego što je to učinjeno sa još šest preduzeća elektro-energetskog sektora RS.

Ono što je u svemu ovome itekako zabrinjavajuće jeste podatak da su iza svakog od poslova u koje je bio umješan Zečević „ostali repovi.“

Naravno, mi smo pokušali doći do Zečevića i preko kontakata iz druge dvije firme u kojima se vodi kao direktor, odnosno predstavnik, ali opet bezuspješno.

Da je ovdje riječ o kriminalu tvrdi i bloger i predsjednik Pokreta Za pravdu i red Nebojša Vukanović. On navodi da je ovo jedan od predizbornih modela izvlačenja novca iz javnih preduzeća kako bi se omogućila sredstva za predizbornu kampanju, plaćanje glasova i kupovinu političara.

„Mi ovdje vidimo da je skoro svako preduzeće elektro-energetskog sektora sklopilo ugovor sa ovom firmom gdje svi oni daju u prosjeku milion maraka za savjetovanje izmišljenoj firmi bez ikakvih referenci, ali sa bombastičnim nazivom. Dakle, dali su ime firmi "Business Excellence Consulting Group", da bi čovjek pomislio da iz svega stoji neka savršena biznis grupa, a ustvari je imala samo jednog zaposlenog radnika Draga Zečevića. Ono što je zanimljivo jeste da su prve firme koje su platile ovo savjetovanje dale stotine hiljada maraka firmi koja nije imala ni marke prometa. Izmislili su firmu koju su registrovali u Federaciji, da bi na taj način prikrili tragove“, ispričao je Vukanović i dodao da je potpuni besmisao da se daje skoro 10 miliona maraka jednom ili dvojici ljudi koji nisu ni po čemu poznati.

„Svima je ovdje jasno da će oni od tih deset miliona devet prebaciti vlastima u RS da se kupuju mediji, glasovi, birački odbori, političari i sve ostalo, dok će dio ostati ovima koji provode sve ovo. To je očigledan kriminal i ja se nadam da će doći dan kad će svako od tih direktora odgovarati za ove bahate i kriminalne postupke“, rekao je Vukanović.

BESPOTREBNO BACANJE PARA

Na kraju, postavlja se i pitanje zbog čega se uopšte angažovala jedna privatna kompanija koja će bez po muke zaraditi milione i šta će to oni uraditi u kompanijama elektro-energetskog sektora.

Ovo pitanje smo postavili i nadležnima u ERS-u gdje su svoje postupke pravdali direktivama i uredbama EU.

„Od 01.01.2016. godine u BiH su u primjeni nova Tržišna pravila, koja su unijela elemente konkurentnosti u sistem pomoćnih usluga u EE sistem BiH, što nas čini odgovornijim učesnikom tržiša električne energije. Sadašnja organizacija rada ERS ne odgovara poslovanju na slobodnom tržištu i obavljanju djelatnosti

trgovine i snabdijevanja kvalifikovanih kupaca u RS i nije usklađena sa Direktivom EU.  Da bi ERS uspješno trgovao i snabdijevao kvalifikovane kupce na slobodnom tržištu potrebno je da ERS organizuje djelatnost snabdijevanja i da na novi način organizuje poslovanje tj. da izvrši optimizaciju i poboljšanje profitabilnosti ERS  i prilagođavanje poslovanja novoj organizaciji usklađenoj sa Trećim energetskim paketom“, rekli su nam iz ERS-a.

A da bi to sve uradili, kako kažu, moraju se primjeniti savremene metode, koje su već u primjeni u svijetu, a takva je upravo metoda LEAN SIX SIGMA na nivou BUSINESS EXCELLENCE.

„Lean i Six Sigma imaju sinergetsko dejstvo i da jedan koncept dopunjuje i ojačava drugi koncept i obrnuto. Svako zavisno preduzeće iz sistema MH ERS posebno ugovara ovu vrstu usluga zavisno od svojih trenutnih mogućnosti. Do sada je od ukupno 13 preduzeća iz grupacije MH ERS ugovor zaključilo sedam, a pet preduzeća nije. Primjenjen je pregovarački metod nabavke sa obaveznom objavom poziva na sajtu preduzeća, kako to propisuje zakon,“ naveli su u odgovoru iz ERS-a.

Ipak, da ni ovdje nisu bili potuno iskreni i da su ovi razlozi samo izgovor za davanje ovako vrijednog posla jednoj nepoznatoj firmi potvrdio nam je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

On nam je pojasnio da objašnjenje koje je dao ERS nema uporišta u stvarnosti i da savjetovanje i uvođenje novih metoda nema nikakve veze sa pomenutim Trećim energetskim paketom na koji se pozivaju.

„To nema nikakve veze. Treći energetski paket je u suštini skup evropskih standarda pretočenih u oblast električne energije i gasa. Ovdje je prije riječ o bespotrebnom bacanju novca koji se nenamjenski troši. Treći energetski paket se implementira kad se usvoji Zakon o regulatoru električne energije i taj posao je praktično završen“, rekao je Šarović i dodao:

„Ovdje je u pitanju nešto drugo i potrebno je izvršiti javnu kontrolu trošenja ovog novca. Vidimo da se u ovom slučaju energetski sektor koristi u neke druge svrhe i to nema nikakve veze sa Trećim energetskim paketom, jer sve što se odnosi na ovaj paket provode nadležna ministarstva. Zato se mora naći način da ova priča dođe do istražnih organa“, zaključio je Šarović.

Biznis.ba / SB