BiH

Sutra počinje Privredni sajam u Skenderiji, prijavljeno 237 učesnika

Autor: Biznis.ba
Sutra počinje Privredni sajam u Skenderiji, prijavljeno 237 učesnika

Centar Skenderija Sarajevo domaćin je 6. Sajma privrede, poljoprivrede i zanatstva i 43. Sajma roba široke potrošnje na kojem će od 10. do 12. decembra 237 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća.

Direktor KJP Centra Skenderija Amer Kapo na konferenciji za novinare je kazao da su ove sajamske manifestacije dio programa obilježavanja 50 godina od osnivanja Skenderije.

- Počasni gost sajma je Grad Konya (Republika Turska) i možemo da kažemo da ovaj sajam raste iz godine u godinu. Među učesnicima sajma su velike firme poput BH Telecoma, kao i veliki broj malih obrtnika. Posjetioce očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka i dr. – kazao je Kapo dodajući da je radno vrijeme sajma od 11 do 19 sati, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Šerif Patković iz Boračko zadružnog saveza FBiH je naglasio dobru saradnju sa Centrom Skenderija u organizaciji sajma.

- Mi smo prošle godine samostalno organizirali prvi sajam boračkog zadrugarstva u BiH i nismo željeli da prekinemo taj kontinuitet. Na kraju godine u sklopu Privrednog sajma Skenderija naših 12 boračkih zadruga će izložiti zajedno sa Gradom Konyom svoje proizvode i drugo. To su uglavnom zadruge koje obavljaju privredne aktivnosti iz cijele BiH i ujedno je dio projekta koji je bio realiziran kada je riječ o Federalnoj vladi, pokretanju poslova i zapošljavanju i na taj način će se vidjeti rezultati nečega što je urađeno u prethodnom periodu - dodao je Patković.

U sklopu Privrednog sajma i ove godine će biti organizovan Kristal market koji će, kako je kazala predstavnica ove manifestacije Maida Horović, okupiti izlagače iz regiona.

- Na Kristal Marketu po prvi put će se naći pojedine vrste kamenja koje dosad nismo imali priliku da vidimo izložene u BiH, a potrudit ćemo se da što više kristala i minerala bude izloženo koji su iskopani u BiH, da prikažemo da zaista dosta toga ima – dodala je Horozović.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo privrede KS, a za sutra je najavljen i okrugli sto o održivosti poljoprivredne proizvodnje u BiH.

Biznis.ba / FENA