BiH

Sve spremno za početak 45. sajma šljive u Gradačcu

Autor: Biznis.ba
Sve spremno za početak 45. sajma šljive u Gradačcu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas će u Gradačcu otvoriti 45. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije "Sajam šljive".

Ceremonija otvorenja će biti održana u prisustvu brojnih zvaničnika, izlagača i prijatelja te najstarije bosanskohercegovačke specijalizovane privredne manifestacije, koja će trajati četiri dana.

Doček gostiju se održava na kuli Husein-kapetana Gradaščevića "Zmaja od Bosne", saopćeno je iz Službe za informisanje "Sajma šjive".

Na ovogodišnjem "Sajmu šljive" proizvode i usluge prezentovat će oko 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

Bit će održano i stručno-naučno savjetovanje za poljoprivrednike i niz okruglih stolova, te kolektivnih izložbi i prezentacija programa u oblasti poljoprivredne proizvodnje i biznisa. Teme naučno-stručnog savjetovanja su "plastenička proizvodnja povrća i cvijeća", "Suha šljiva – od sušare do trpeze".

Planirana je i promocija knjige "Šljive i proizvodi od šljiva" koju u znak zahvalnosti autori posvećuju doajenu voćarstva i šljivarstva u BiH Dževadu Jarebici i doajenu novinarstva poljoprivrede u BiH Senadu Malohodžiću.

Novina je održavanje 1. sajma pčelarstva sa međunarodinim učešćem na kojem će biti prezentovani brojni naučni radovi i dodjeljene medalje za najbolje ocjenjene medove.

Direktor Gradačačkog Sajma Hašim Šabanović ističe da je karakteristika ovogodišnje manifestacije sadržajniji nastup izlagača, a po 45. put predstavit će se kompanija "Petrokemija" iz Kutine koja je sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu.

- Posebno nas raduje što ćemo sa "Petrokemijom" iz Kutine obilježiti vrijedan jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada "Petrokemije". Osim te kompanije, posjetiocima će se predstaviti partner ovogodišnjeg sajma Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske - kaao je Šabanović.

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Biznis.ba / FENA