BiH

Svjetska banka: BiH ima potencijal za daljnji ekonomski rast

Autor: Biznis.ba
Svjetska banka: BiH ima potencijal za daljnji ekonomski rast

Prema projekcijama Svjetske banke, ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini mogao bi iznositi 3,4 procentna poena.

Viši ekonomista za BiH u Svjetskoj banci Sandra Hlivnjak izjavila je danas u Sarajevu da je nastavljen ekonomski rast koji se za BiH za 2018. godinu procjenjuje na tri procentna poena.

- Kada pogledamo šta je u strukturi tog rasta još uvijek vidimo da je potrošnja dominantan faktor i ono što bismo željeli poručiti jeste da je neophodno pokrenuti reforme i neophodno je da ova potrošnja bude transformisana u investicije, da se ide ka tome da se više izvozi, te kreiraju radna mjesta u privatnom sektoru - kazala je Hlivnjak.

Naglasila je da potencijal za daljnji rast postoji, ali uz implementaciju reformi, koje treba usmjeriti na povećanje rasta, zapošljavanje, te održavanje makroekonomske stabilnosti. U tom smislu, prema projekcijama Svjetske banke BiH može očekivati rast od 3,9 procentnih poena u srednjoročnom roku.

Svjetska banka je danas predstavila redovni ekonomski izvještaj za zapadni Balkan posvećen nedavnim ekonomskim kretanjima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji pod nazivom „Potrebno je ubrzavanje reformi“.

- Ekonomski rast na zapadnom Balkanu bilježi ubrzanje sa 2,6 procenta u 2017, na 3,8 procenata u 2018. dok je projektovani prosjek za 2019-2020. godinu 3,7 procenata - kazala je Edith Kikoni, viši ekonomista u Svjetskoj banci.

Prema njenim riječima, ovakvi izgledi su podložni rastućim vanjskim i domaćim rizicima, uključujući geopolitičke i trgovinske sporove.

- Na zapadnom Balkanu u 2018. kreirano je samo 96.000 radnih mjesta uglavnom u industriji i uslugama u poređenju sa 171.200 radnih mjesta otvorenih u 2017. – navela je Kikoni.

Naglasila je da bi zemlje zapadnog Balkana trebale da se u narednom periodu fokusiraju na konkurentnost, poreznu politiku, diverzifikaciju finansijskog sektora, unapređenje izvoza, te ekonomsku povezanost.

https://www.youtube.com/watch?v=gy4THvDTTO4

Biznis.ba / FENA