BiH

Tegeltija: Uspjeh u BiH bez poslodavaca nije moguć

Autor: Biznis.ba
Tegeltija: Uspjeh u BiH bez poslodavaca nije moguć

Predstavnici entitetskih udruženja poslodavaca razgovarali su danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom o brojnim pitanjima koja treba riješiti u skorije vrijeme kako bi se popravila poslovna klima u državi.

Tegeltija je nakon sastanaka ocijenio da uspjeh u BiH bez poslodavaca nije moguć, odnosno koliko poslodavci budu uspješni toliko će BiH imati pretpostavke za rast i razvoj, a svima je u interesu da nivo privredne proizvodnje bude na višem nivou.

Kako su novinarima potvrdili Tegeltija te predsjednici Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Adnan Smailbegović i Saša Trivić, dogovoreno je formiranje nekoliko radnih grupa koje će se baviti upravo pronalaskom rješenja za ta pitanja. U radnim grupama bit će poslodavci, predstavnici Vijeća ministara te saradnici entitetskih premijera jer je za razvoj privrede potrebno uraditi i određena zakonska rješenja, a privrednici organizirani u druge organizacije bit će uključeni u te procese.

Kao jedno od najvažnijih izdvojili su problem zaštite domaće proizvodnje i to u smislu kontroliranja uvoza u BiH te povećanja izvoza, ali ne na način da se zabranjuje uvoz određenih proizvoda nego da se zakon, koji je već zastario, uskladi sa sadašnjim pravilima tržišta.

Radna grupa trebala bi biti formirana i za pitanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV). To je potrebno uraditi jer je namjera, tvrdi Tegeltija, državnom parlamentu predložiti na usvajanje usaglašen zakon o PDV-u između dvije entitetske vlade, Vijeća ministara i poslovne zajednice.

Poslodavci su identificirali i oblast saobraćaja kao jednu od onih u kojoj je potrebno rješenje više pitanja zbog čega će biti formirana radna grupa za pitanja koja su u nadležnosti Vijeća ministara i resornog ministarstva.

- Još jedna radna grupa bavit će se Zakonom o javnim nabavkama. Na taj zakon iz nadležnosti Vijeća ministara postoji veliki broj primjedbi poput načina provođenje javnih tendera i donošenja odluka. Spremni smo otvoriti sva ta pitanja - kaže Tegeltija i dodaje da je kao problem identificirano i pitanje radno-pravnih odnosa.

Predloženo je da poslovna zajednica, Vijeće ministra i entitetske vlade definiraju svoj dokument i prioritete koji će biti izraz zajedničkih ciljeva te predstavljati spisak obaveza u narednom periodu.

Sagovornici sastanka ističu da oko brojnih pitanja postoji veliki stepen saglasnosti što bi trebalo olakšati rad na donošenju važnih dokumenta.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović napomenuo je da sa sastanka odlazi uz veliki optimizam da će biti napravljen određeni rezultati u cilju poboljšanja privrede.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić izrazio je nadu da će sada poslovna zajednica u Vijeću ministara imati partnera koji je spreman da razgovara s predstavnicima privrede te da bude poveznica između entitetskih privrednika jer oni dijele jedan ekonomski prostor.

Otvoreno je i pitanje radnog vremena te su učesnici sastanka ocijenili da je to u nadležnosti lokalnih zajednica, ali i da treba voditi računa kako će se eventualna zabrana rada nedjeljom odraziti na određene privredne djelatnosti.

Također, upozoreno je da bi zabrana rada nedjeljom značila smanjenje broja radnih mjesta, ali je posebno naglašeno da je potrebno definirati prava radnika koji rade nedjeljom kako bi bili adekvatno plaćeni.

( FENA)