BiH

Tour operateri iz brojnih zemalja doputovali na "Meet Up Sarajevo 2019"

Autor: Biznis.ba
Tour operateri iz brojnih zemalja doputovali na "Meet Up Sarajevo 2019"

Učesnici prvog međunarodnog sastanka tour operatora "Meet Up Sarajevo 2019", od kojih su neki već doputovali u Sarajevo, obići će neke od najatraktivnijih turističkih lokacija, a potom se susresti sa turističkim agencijama, vlasnicima agencija i tour operatorima.

Susreti će biti upriličeni da bi se uspostavili kontakti i direktna poslovnu komunikaciju u okviru pionirskog projekta koji će, kako se očekuje, doprinijeti ukupnom turističkom rastu.

Tokom 2018. godine Sarajevo je posjetilo 573.227 turista, što je rast od 18,8 posto, a ovi turisti ostvarili su 1.189.159 noćenja što predstavlja rast od 22,9 posto.

Zabilježeno je i povećanje broja stranih turista za 18,1 posto, a rast ostvarenog broja noćenja za 22,7 posto, također povećan je broj domaćih turista za 24,2 posto, a rast broja ostvarenih noćenja za 24,8 posto, dok su prošle godine otvorena 143 nova objekata.

Najveći broj dolazaka u 2018. godini bili turisti iz Turske, Hrvatske, Kine, Ujedinjenih Arapski Emirata, Slovenije, Saudijske Arabije, Njemačke, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država i Italije.

U strukturi ukupnih dolazaka turista u Sarajevo 87 posto dolazaka ostvarili su strani turisti, dok je zastupljenost stranih turista u ukupnim noćenjima 89,2 posto, podaci su Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Sarajevo su u 2018. godini posjetili turisti iz 167 država svijeta, a prema prognozama Independentovog tima za putovanja, BiH bi mogla biti među poželjnim destinacijama za 2019. godinu, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Discovery channel godinama uvrštava BiH među svjetske turističke top destinacije. National Geographic je prepoznao BiH kao destinaciju godine u avanturističkom turizmu, posebno kada je riječ o brdskom biciklizmu, dok je britanski Guardian svrstavao BiH u top svjetske turističke destinacije.

Sastanku u Sarajevu prisustvovat će tour operateri sa Filipina, iz Saudijske Arabije i Omana, danas stižu, između ostalih, i učesnici iz: Azerbejdžana, Belgije, Egipta, Indije, Indonezije, Jordana, Libanona, Holandije, Filipina, Tajvana, Švicarske, Grčke, Portugala, Italije, Francuske, Litvanije, Španije, Mađarske, Poljske, te zemalja regije.

Biznis.ba / FENA