BiH

Trgovci u Republici Srpskoj ne smiju naplaćivati reklamne kese

Autor: Biznis.ba
Trgovci u Republici Srpskoj ne smiju naplaćivati reklamne kese

Povodom informacije da je od 1. januara ove godine većina trgovačkih objekata počela s naplatom pvc vrećica, iz tržišne inspekcije podsjećaju da je Zakonom o zaštiti potrošača propisano je da se omot, kao što je: kesica, vrećica, torba, poseban papir ili slično, koji služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cijelosti ili djelimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega, smatra reklamnim sredstvom koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu.

Trgovci vrećice bez reklamnih oznaka proizvođača ili trgovca, bez logotipa, znaka, slogana i slično mogu prodavati kao i svu ostalu robu.

"Za njih mora biti formirana cijena putem kalkulacije cijena i moraju biti zadužene u poslovnoj dokumentaciji. Takođe je neophodno izdati račun kao i za svu ostalu robu", naglašavaju iz Inspektorata RS-a.

Ukoliko potrošači uoče nepravilnosti, mogu da se obrate republičkoj ili općinskoj/gradskoj tržišnoj inspekciji, koja je nadležna za zaštitu prava potrošača u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS.

Za trgovca, ukoliko postupi suprotno odredbama zakona propisana kazna od 1.000 KM do 5.000 KM, a za odgovornu osobu i trgovca preduzetnika od 500 KM do 2.500 KM.

Biznis.ba / FENA