BiH

Trninić: U Željeznicama RS-a 600 radnika manje

Autor: Biznis.ba
Trninić: U Željeznicama RS-a 600 radnika manje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić potvrdio je danas da je u proteklom periodu broj zaposlenih u Željeznicama RS-a smanjen za 603 radnika.

Tokom razgovora u Banjoj Luci sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodio Sajmon Elis, vođa infrastrukturnih programa Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, Trninić je kazao da su za 2.250 radnika izmirena sva dugovanja nastala u ranijim periodima, da su prema 269 radnika djelimično izmirene obaveze i da će se ovaj proces nastaviti i u narednom periodu.

Dodao je da će Željeznice RS-a nakon mnogo vremena ispuniti svoj godišnji plan rada, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva saobraćaja i veza.

Trninić je istakao i da je podrška Svjetske banke ključna u ovom procesu, te da je potrebno nastaviti restrukturiranje i modernizaciju Željeznica RS-a kako bi se preduzeće dovelo u stanje solventnosti.

Delegacija Svjetske banke je ocijenila da je implementacija restrukturiranja Željeznica zadovoljavajuća.

Predstavili su i regionalni projekt „Program za omogućavanje trgovine i transporta“, čiji je cilj unapređenje trgovine i transporta među zemljama zapadnog Balkana, kao i drugim Evropskim zemljama.

Na kraju juna ove godine u Željeznicama RS-a je bilo zaposleno 2.686 radnika, 12 posto manje nego lani, a u tom preduzeću planiraju da do kraja godine broj zaposlenih svedu na 2.500.

Biznis.ba / FENA