BiH

Troškovi plata pokazuju: Javni sektor u FBIH neproduktivan

Autor: Biznis.ba
Troškovi plata pokazuju: Javni sektor u FBIH neproduktivan

Broj privrednih društava u Federaciji BIH prošle godine je iznosio 25.270, te je zapošljavao 364.500 osoba.

Prosječan broj zaposlenika po jednom privrednom društvu na nivou Federacije BiH iznosi 14 zapolsenih. Međutim, kada se posmatra prosjek po veličini privrednog društva, tu se primjećuju velike razlike.

Tako je prosječan broj zaposlenika kod velikih privrednih društava 469, kod srednjih 86, dok je kod malih društava 17 zaposlenika u prosjeku i tek 2 kod mikro privrednih društava.

U 2022. godini troškovi plata privrednih društava su iznosili 9,16 milijardi KM, što je 17,2% više u odnosu na prethodnu, 2021. godinu. Pozitivni trendovi su iskazani i kod parametra neto prosječne plate koja je u 2022. godini iznosila 1.114 KM, te je veća za 11,8% u odnosu na 2021. godinu. Ovdje treba naglasiti da u strukturi troškova plata, udio doprinosa i poreza čini preko 40% ukupnih troškova plata. Proporcionalno tome, udio neto plata I naknada iznosi oko 60%. Ovako visok udio troškova doprinosa i poreza u ukupnom trošku plata je jedan od najvećih u regionu, što povećava cijenu rada, te smanjuje konkurentnost na tržištu.

Koliko je javni sektor u FBIH neproduktivan, pokazuje komparativni prikaz pokazatelja između privatnog i javnog sektora u strukturi troškova plata.

Troškovi plata kod društava sa javnim kapitalom čine 31,8% ukupnih poslovnih rashoda, budžetski korisnici imaju učešće troškova plata od 28,3%, dok društva sa privatnim kapitalom imaju učešće troškova plata od 12,2%. Veće učešće troškova plata ukazuje na slabiju poslovnu aktivnost i produktivnost društva.

(Biznis.ba)