BiH

Turistički kapaciteti Bjelašnice i Igmana - u budžet prioritetne projekte

Autor: Biznis.ba
Turistički kapaciteti Bjelašnice i Igmana - u budžet prioritetne projekte

Definisanje i realizacija najvažnijih projekata u turističkoj ponudi Bjelašnice i Igmana bile su teme drugog sastanka čelnika Skupštine Kantona Sarajevo, Udruženja Inicijativa za Bjelašnicu i Igman i predstavnika kantonalnih ministarstava i javnih preduzeća.

Prema riječima predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika potrebno je da preduzeće ZOI’84 jasno izdvoji prioritete kako bi takvi projekti našli mjesto u budžetu KS za 2020. godinu.

- Budžet je preduslov da planiramo i realiziramo ono što nam je najbitnije na olimpijskim planinama. Važno je na vrijeme uključiti sve subjekte u potrebne procese, Zavod za planiranje, općinska vijeća, preduzeće  Sarajevošume, Upravu za šumarstvo, ministarstva privrede i prostornog uređenja kako bi znali jasnu dinamiku njihove realizacije. Mi ćemo se svakako baviti i ostalim razvojnim projektima, ali nam je sada najvažnije definisati i ugraditi u budžet one projekte čija je realizacija izvjesna u ovoj godini - poručio je Čelik.

U planiranim projektima preduzeća ZOI‘84, kako je istakao direktor Kenan Magoda najvažniji i najspremniji je projekt izmještanja četvorosjeda za što je potrebno izdvojiti 2,5 miliona KM gdje postoji idejni projekt te je završena geodezijska procjena.

Među prirotetima je izgradnja i instaliranje automatske garaže za šestosjed za što takođe postoji idejni projekt i urbanistička dozvola. Time bi se spriječilo savijanje i rotacija sajli i omogućila zaštita šestosjeda na svim temperaturama. Vrijednost projekta se procjenjuje na 1,7 milion KM.

Za nastavak izgradnje i osnježenja staze Kolijevka 2 bit će potrebno 300.000 KM, a 560.000 KM će koštati  nabavka lejzera i ski kasa.

Ovi su projekti prepoznati kao najvažniji i najurgentniji u podizanju kvaliteta turističke ponude Bjelašnice u tekućoj godini. Za naredni sastanak najavljena je tema osmišljavanja i izgradnje turističkih i rekreativnih kapaciteta na Igmanu, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

( FENA)