BiH

Turistički vodiči upozoravaju na pojavu velikog broja vodiča 'na crno'

Autor: Biznis.ba
Turistički vodiči upozoravaju na pojavu velikog broja vodiča 'na crno'
U prva dva mjeseca u 2019. godini Kanton Sarajevo je posjetilo oko 90.000 turista koji su ostvarili oko 200.000 noćenja, što je 16 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema statističkim podacima, zabilježen je i rast zadržavanja turista u glavnom gradu BiH i prosječno je iznosio 2,3 noći.

Sarajevo posjećuju brojni turisti iz čitavog svijeta, Evrope, Amerike, a kako je izjavila Feni Dženeta Kaikčija iz Udruženja turističkih vodiča Sarajeva „Vučko“, najviše je turista iz Azije.

– Oni prakticiraju velike balkanske ture, odnosno, zadržavaju se eventualno dva dana na jednom mjestu. Obilaze Srbiju, BiH, Crnu Goru, Hrvatsku. Žele da za kratko vrijeme prođu kroz historiju kulture jednoga grada, države – rekla je Kaikčija.

A kako bi turiste zadržali malo duže, u tom udruženju nastoje da osmisle privlačne ponude, te osim u oblasti kulturno-historijskog, nude i druge oblike turizma, kao što je seoski turizam, nautički, zdravstveni, vjerski, sportski, lovni...

– Udruženje ima na raspolaganju oko 30 profesionalnih vodiča, koji su educirani, a to je danas neophodno i jedan je od glavnih problema u turističkoj ponudi. Nije dovoljno samo naučiti historiju, već je neophodno znati kako je prenijeti, kako se ponašati sa ljudima, reagirati, kako učiniti da se oni osjećaju dobrodošlim – istakla je Kaikčija.

U taj proces moraju biti uključeni svi, hoteli, restorani, prijevoznici, trgovci, svih oni koji prodajom svojeg turističkog proizvoda žele da zadrže klijenta kako bi profitirali.

- Mi svakodnevno radimo sa različitim grupama, klijentima i susrećemo se sa različitim izazovima, ali su najveći izazov danas „divlji“ turistički vodiči – istakla je Kaikčija.

Kaže da bi i po Zakonu o turističko ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, turisti trebali imati lokalne vodiče, a ne "insidere" koji ne mogu na pravi način pružiti uslugu turistima, niti predstaviti lokalnu turističku destinaciju.

Biznis.ba / FENA