BiH

Turizam, energetika i transport ostaju prioritetni sektori za BIH

Autor: Biznis.ba
Turizam, energetika i transport ostaju prioritetni sektori za BIH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH koja učestvuje na 7. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se danas održava u glavnom gradu Bugarske, Sofiji. Predsjedavajući Zvizdić učestvovao je na plenarnom sastanku šefova vlada zemalja učesnica Samita 16+1.

Obraćanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prenosimo u cjelosti:

Uvaženi Premijeru Keqiang,

Poštovani premijeru Borisov,

Poštovane kolege premijeri,

Dame i gospodo,

Najprije želim da se zahvalim i čestitam domaćinima na vrlo uspješnoj organizaciji 7. samita Kina i 16 država srednje i istočne Evrope. Posebno izražavam zahvalnost i poštovanje prema ovoj izuzetno značajnoj inicijativi Narodne Republike Kine, za Vašu istrajnost i veliki angažman u pogledu jačanja međusobnih veza i saradnje naših država, u čemu aktivno i na veliko zadovoljstvo učestvuje i Bosna i Hercegovina.

Naša prijateljska saradnja, kojom se spajaju dva kontinenta i koja obuhvata petinu svjetske populacije, odvija se u političkoj, kulturnoj, socijalnoj i privrednoj sferi, a Bosna i Hercegovina je izuzetno zainteresovana da nastavi sa daljim unapređenjem i jačanjem veza sa Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Evrope. Stoga izražavam veliko zadovoljstvo što ova inicijativa nastavlja da se razvija i jača, te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine daljoj sveukupnoj saradnji u okviru mehanizma  „16+1“.

Sedmi samit predstavlja dokaz održivosti našeg partnerskog odnosa i siguran je put ka jačanju naših bilateralnih i privrednih odnosa.

Bosna i Hercegovina je zemlja čiji je glavni vanjskopolitički cilj  dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji te s tim u vezi kontinuirano radimo na ispunjenju uslova koje je pred nas stavila Evropska unija. U tom smislu mi nastavljamo sa implementacijom brojnih reformskih mjera. Reforme koje provodimo su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast GDP od 3%, te otvaranje novih skoro 50.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini: rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, rast turizma su u porastu. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata u prvoj polovini 2019.godine.

Posebno izražavam interesovanje za dalji nastavak i intenziviranje naše ekonomske saradnje. U okviru procesa „Jedan pojas – jedan put“, do sada smo potpisali veliki broj značajnih sporazuma i unaprijedili naše odnose. Otvorene su nove mogućnosti povezivanja poslovnih ljudi naših zemalja i potaknute su investicije, naročito u oblasti energetike i infrastrukture. Veoma sam ponosan da od maja mjeseca ove godine kineski građani mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez viza, čime je olakšano njihovo kretanje i što će sigurno doprinijeti povećanju broja turista i olakšati putovanja privrednika i investitora. Iz tog razloga veoma smo zainteresovani za uspostavljanje direktne avio linije Peking Sarajevo.

Pored turizma, sektori energetike i transporta ostaju naši prioriteni sektori jer su to nosioci našeg najvećeg potencijala za domaća i strana ulaganja.

Dalji nastavak ovog procesa otvara mogućnosti za realizaciju mnogih projekata u Bosni i Hercegovini, u bliskoj budućnosti. Bosanskohercegovačke kompanije su i ove godine, po četvrti put  zaredom, nastupile na sajmu investicija i trgovine „CHINA – CEEC EXPO 2018“, koji je održan početkom juna 2018. u gradu Ningbo u Kini. Značajno je naglasiti da je Bosna i Hercegovina zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će omogućiti izlazak firmi na naša dva tržišta. Današnje potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja životinja i karantinu između Narodne Republike Kine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine predstavlja važan korak ka tom cilju.

Raduje nas činjenica da će na narednom Međunarodnom privrednom sajmu u Mostaru, u BiH, 2019. godine, NR Kina biti zemlja partner. U tom smislu, koristim ovu priliku da pozovem sve prisutne da iduće godine dođete u Bosnu i Hercegovinu i učestvujete na ovom događaju.

Prihvaćen je datum da se od 5 - 8. novembra 2018. godine u Bosni i Hercegovini održi Konferencija o inovacijama 16+1. Bosna i Hercegovina je posebno zainteresovana za organizaciju 4. Konferencije ministara transporta Kina i zemlje srednje i istočne Evrope u narednoj godini. Zadovoljstvo mi je, da vas pozovem da posjetite Bosnu i Hercegovinu tokom održavanja ovih događaja.

Očekujem značajne rezultate i aktivnosti od ovog susreta na razini šefova vlada NR Kine i 16 zemalja Evrope u Sofiji, što će biti od velike važnosti za našu buduću saradnju i doprinijeti novim idejama osnaženja privrednih veza Evrope i Kine.

U cilju što većih zajedničkih postignuća i uspjeha, Bosna i Hercegovina će pružiti punu podršku svim budućim aktivnostima u okviru mehanizma 16+1 i inicijative Pojas i put.

Još jednom dozvolite da izrazim poštovanje i zahvalnost našem domačinu, premijeru Borisovu i Vladi Republike Bugarske, na izuzetnoj organizaciji ovogodišnjeg samita.

Zahvaljujem na pažnji.

Biznis.ba