BiH

U BiH blokirana 98.203 računa poslovnih subjekata

Autor: Biznis.ba
U BiH blokirana 98.203 računa poslovnih subjekata

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je danas ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da su u BiH blokirana 98.203 računa poslovnih subjekata te da 53.415 firmi ima blokiran bar jedan račun.

Od početka ove godine broj blokiranih računa poslovnih subjekata je porastao za oko 1.800, a broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun za oko 1.160.

U novom izvještaju, koji sadrži 3.941 stranicu , pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Biznis.ba / FENA