BiH

U Briselu održan sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju

Autor: Biznis.ba
U Briselu održan sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju

Na trećem sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i tržišnu konkurenciju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji je održan danas u Briselu, predstavnici EU i BiH su razmijenili informacije o primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti bankarstva, osiguranja i ostalih finansijskih usluga, prava privrednih društava, računovodstva i revizije, javnih nabavki, konkurencije, državne pomoći i javnih preduzeća, politike u oblasti javnog zdravstva i zaštite potrošača, kao i prava intelektualnog, industrijskog i trgovinskog vlasništva.

Detaljno je prodiskutovan napredak ostvaren u proteklom jednogodišnjem periodu, utvrđeno gdje je potrebno uložiti dodatne napore, te na koji način je moguće intenzivirati ispunjavanje preporuka EK s prethodnog sastanka.

Predstavnici EK su pozdravili činjenicu da je BiH ispunila obaveze dogovorene na prethodnom sastanku i istovremeno naglasili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi bile ispunjene preporuke koje se odnose na ubrzano usvajanje zakona i provođenje neophodnih reformi.

Također, Evropska komisija je ocijenila pozitivno imenovanje direktora i Upravnog odbora Agencije za osiguranje na državnom nivou, kao i inicijativu za preuzimanjem odredaba Direktive o oporavku i sanaciji banaka u domaće zakonodavstvo. EK smatra da su to važni koraci na putu uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom i standardima.

Među aktivnostima koje BiH treba realizirati su, između ostalih, usvajanje izmjena i dopuna nekoliko zakona od posebnog značaja za funkcionisanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH: Zakona o javnim nabavkama, Zakona o osiguranju depozita, Zakona o konkurenciji, Zakona o sistemu državne pomoći u BiH i sl.

Potrebno je intenzivirati i aktivnosti na uspostavi sistema on-line registracije poslovnih subjekata u FBiH, kao i sistema e-nabavki, čime će se unaprijediti poslovno okruženje u BiH, te uspostaviti određena tijela poput Jedinstvenog nadzornog tijela u oblasti računovodstva i revizije, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

Biznis.ba / FENA