BiH

U FIPA-i razgovarano o unapređenju španskih investicija u BiH

Autor: Biznis.ba
U FIPA-i razgovarano o unapređenju španskih investicija u BiH

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Milica Marković i novoimenovana šefica Trgovačkog ureda pri Ambasadi Kraljevine Španije Ana Maria Mazo Martinez, te savjetnica za trgovinu Montserrat Perez Ripoll, razgovarale su o unapređenju saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, turizma i infrastrukture.

Cilj susreta bio je i upoznavanje o trendovima stranih ulaganja u BiH, te o trenutnoj ekonomskoj saradnji između dviju država, s fokusom na investicije Španije u BiH.

Dosadašnja iskustva FIPA-e u saradnji s potencijalnim investitorima iz Španije govore da su oni uglavnom bili zainteresovani za obnovljive izvore energije, posebno solarne, zatim turizam, kao i autoindustriju, gdje je uspostavljena saradnja s bh. kompanijama.

Konstatovano je da su španske investicije na dosta niskom nivou, te da bi trebalo pronaći način kako privući nove investitore iz ove zemlje, na čemu će zajednički raditi FIPA i Ambasada Španije.

Trgovački ured Ambasade Španije i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji s FIPA-om, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, entitetskim privrednim komorama Federacije BiH i Republike Srpske, i uz učešće Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH organizirali su radionicu “Obnovljivi izvori energije u BiH” koja je održana 23. marta ove godine, saopćeno je iz FIPA-e.

Biznis.ba / FENA