BiH

U Gradačcu otvoren 45. međunarodni sajam šljive

Autor: Biznis.ba
U Gradačcu otvoren 45. međunarodni sajam šljive

Svečanim presijecanjem vrpce visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko), premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i Tugomir Majdak, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske otvorili su danas 45. sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

Na ovogodišnjem sajmu, na gotovo 5.000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora svoje proizvode i usluge iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava izlaže oko 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije.

- Ove godine imamo rekordan broj izlagača i uspjeli smo zadržati interes kako domaćih tako i stranih izlagača da svoje proizvode i dalje izlažu na našem sajmu - kazao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Partner ovogodišnjeg sajma je Grad Zagreb i Obrtnička komora grada Zagreba, koja se u Gradačcu predstavila sa svojih 11 izlagača.

- Mislim da je Zagreb idealno tržište za proizvođače iz ovih krajeva. Svi mi volimo domaće proizvode, a mi u Hrvatskoj ono što se proizvede u BiH smatramo također domaćim proizvodom - kazala je pročelnica ureda za gospodarstvo i energetiku grada Zagreba Mirka Jozić.

Generalni sponzor 45. sajma je Ministartsvo privrede Kantona Sarajevo. Resorni ministar Muharem Šabić naglasio je da nisu dobili poziv da budu generalni sponzor Sajma, nego su se sami ponudili za sponzorstvo.

- Mi bismo voljeli da na policama velikih tržnih centara i marketa bude što više domaćih organskih proizvoda. Zato ćemo u godinama koje dolaze podržavati ozbiljnije ovaj sajam - kazao je ministar Šabić.

U sklopu Sajma, koji se zatvara u subotu, 1. septembra, održat će se niz stručnih predavanja i prezentacija, a najboljim proizvođačima bit će uručene sajamske medalje za kvalitet proizvoda.

Biznis.ba