BiH

U Hercegovini kreće industrijski uzgoj rajčice

Autor: Biznis.ba
U Hercegovini kreće industrijski uzgoj rajčice

Protekle godine braniteljske zadruge obavile su probnu sadnju rajčice na području Hercegovine za potrebe prehrambene industrije, a ove godine, u suradnji s Podravkom, dogovorena je sadanja preko tisuću tona te povrtlarske kulture.

To je rečeno na okruglom stolu "Informacija o planiranim količinama otkupa rajčice u 2019. godini i mogućnosti suradnje braniteljskih zadruga i OPG-ova s tvrtkom Podravka d.d." na kojem su predstavnici Podravka informirali predstavnike braniteljskih udruga, zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG) o rezultatima istraživanja, kao i o mogućnostima potencijalnog otkupa industrijske rajčice za potrebe prerade.

Direktor Sektora poljoprivrede u Podravci Zdravko Dimač istaknuo je kako je Hercegovina iznimno pogodna za uzgoj povrća i drugih povrtlarskih kultura te da je cilj razgovarati s ljudima kako bi ih motivirali da zasade potrebne količine povrća koje bi Podravka otkupljivala i koristila kao sirovinsku osnovu za svoje proizvode.

Po njegovim riječima, prošle godine uspješno je obavljena probna sadnja rajčice, nekoliko sorti se pokazalo kao dobar odabir, pa je za ovu godinu dogovorena sadnja većih količina za industrijsku preradu.

- Ove godine imat ćemo industrijsku sadnju, i to preko tisuću tona. Rajčica će se saditi radnim strojevima na površini od 14 do 15 hektara, a brat će se pomoću kombajna, uz minimum ljudskog rada - naveo je Dimač.

Ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Oliver Soldo kazao je kako to ministarstvo zadnjih godina kontinuirano radi na razvoju projekata koji bi mogli doprinijeti zapošljavanju branitelja, a Podravka im je, kako je kazao, jedan od važnijih suradnika.

- Na nama je da osiguramo logističku potporu da branitelji dođu u kontakt s Podravkom. Proizvodnja rajčice je na ovom području moguća i držim da će masa branitelja naći mjesto u toj proizvodnji, ako ne ove onda idućih godina kada Podravka očekuju desetke tona rajčice iz Hercegovine - ocijenio je ministar.

Biznis.ba / FENA