BiH

U KS-u za tri mjeseca otkriveno 110 radnika 'nacrno'

Autor: Biznis.ba
U KS-u za tri mjeseca otkriveno 110 radnika 'nacrno'
U okviru plana pojačanih kontrola, inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su u periodu od juna do početka septembra ove godine izvršili ukupno 676 inspekcijskih nadzora nad provođenjem Zakona o radu FBiH.

U navedenom, tromjesečnom periodu, na području Kantona Sarajevo evidentirano je ukupno 110 radnika bez zaključenog ugovora o radu i prijave na obavezne vidove osiguranja. Radi utvrđenih nepravilnosti inspektori su djelovali izdavanjem 205 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 69.400 KM, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Rad inspektora u ovom periodu bio je organiziran u popodnevnim i večernjim satima, kao i danima vikenda, a s ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu.

I u predstojećem periodu aktivnosti kantonalnih inspektora bit će usmjerene na suzbijanje ovog vida nelegalnog rada, poručili su iz KUIP-a.

Iz KUIP-a KS napominju da su spiskovi sa imenima 110 osoba koje su radile "nacrno" dostavljeni Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, radi brisanja sa evidencije nezaposlenih osoba.

Biznis.ba / FENA