BiH

U odnosu na lani broj turista u HNK-u veći za gotovo 250 posto

Autor: Biznis.ba
U odnosu na lani broj turista u HNK-u veći za gotovo 250 posto

Turistički djelatnici u HNK-u zadovoljno trljaju ruke jer im je broj gostiju u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na lani veći za gotovo 250 posto.

Zabilježen je i veći broj noćenja zbog čega se nadaju da bi mogli dostići rezultate iz rekordne, predpandemijske 2019. godine.

U prvih šest mjeseci ove godine na području HNK-a turisti su ostvarili 70.764 dolazaka, od toga 35.322 se odnosi na domaće turiste, a 35.442 na strane posjetitelje.

U istom periodu ostvareno je 148.139 noćenja, od toga na domaće opada 70.338, a na strane goste 77.801.

Kada se to usporedi s prošlom godinom, tj. periodom januar juni broj dolazaka je veći za 233,06 posto od čega je broj dolazaka domaćih turista veći za 163,75, a broj dolazaka stranih posjetitelja za 403,11 posto.

Također, u odnosu na lanjski period (januar - juni) ukupan broj noćenja je veći za 258,64 posto, od čega je broj noćenja domaćih turista veći za 179,32 posto, a broj noćenja stranih gostiju za 431,00 posto, kazao je Feni viši stručni saradnik Turističke zajednice HNK-a Ramiz Bašić.

Upitan iz kojih su zemlja gosti bili najbrojniji odgovorio je iz zemalja regije (Hrvatska, Srbija, Slovenija) zatim iz Turske, Saudijske Arabije, te zemalja EU-a.

Istodobno, kao i dosad, turisti su u HNK-u najviše posjećivali Mostar sa starom gradskom jezgrom i spomenicima i muzejima, Blagaj sa čuvenim Vrelom Bune i tekijom, marijansko svetište Međugorje, zatim Počitelj, Stolac i naravno Neum kao kupališnu destinacija.

S druge strane, u Konjicu se najviše posjećuje Atomsko raketno sklonište, a u Jablanici Muzej Bitke za ranjenike.

Viši stručni saradnik Turističke zajednice HNK-a kaže kako su očekivanja od vrhunca sezone optimistička.

- Nadamo se zadovoljavajućem rastu i broja dolazaka i broja noćenja i u ovim preostalim sezonskim mjesecima, i naravno u postsezoni. Ostaje nam da sačekamo kraj sezone, odnosno kraj godine i da rezultate usporedimo s 2019. godinom. Nadamo se, sada ne bismo htjeli preuraniti, da neće biti velike razlike – ocijenio je Bašić.

Za kraj je podsjetio kako je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, ukupan broj dolazaka turista u Federaciju BiH u junu 2022. godine iznosio 95.863 što je za 58,3 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Povećan je i broj noćenja koji je u junu ove godine iznosio 203.894 što je za 54,9 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Učešće domaćih turista u ukupno ostvarenom broju noćenja iznosilo je 29,2 posto, a stranih turista 70,8 posto.

(FENA)