BiH

U pandemiji pokrenuo prvu firmu: Detalji čine razliku na putu do uspjeha

Autor: Biznis.ba
U pandemiji pokrenuo prvu firmu: Detalji čine razliku na putu do uspjeha
Građevinski sektor u Bosni i Hercegovini je, kao i brojne druge grane ekonomije, prošao kroz velike izazove u vremenu pandemije. Posebno je ovo imalo utjecaja na novu generaciju i mlade ljude koji su tek pokrenuli svoje poslove.

Muhidin Pašić je magistar građevinarstva i poduzetnik na čelu kompanije “MPE Project d.o.o.”, koja se bavi projektovanjem u oblasti građevinskih konstrukcija.

“Motivacija za pokretanje biznisa postoji još od srednje škole, uvijek je tu bilo nekog maštanja, ali nije bilo konkretnih poslovnih ideja. Po završetku srednje škole upisujem se na Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu gdje tokom šest godina studiranja stičem potrebna znanja za obavljanje projektantskog posla. Odmah po završetku fakulteta zaposlio sam se u jednom sarajevskom birou gdje stičem dosta iskustva na poslovima projektovanja za tržište Njemačke”, započinje svoju priču Muhidin.

Nakon nešto više od 4 godine provedene na ‘prvoj’ radnoj adresi, odlučio se prekinuti radni odnos i započeti vlastiti biznis. “Želja za uspjehom i želja za tim da budem drugačiji koja u meni dugo vremena postoji pretvara se u konkretne poteze i rezultate nakon stupanja u kontakt sa nekoliko partnera iz Njemačke. Kompanija je fokusirana na stvaranje tima sposobnog za izvršavanje kompleksnih inženjerskih zadataka na zahtjevnim inostranim tržištima”, dodaje Muhidin.

Kroz program UNDP-a, podržan od Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Kraljevine Norveške, ostvario je sredstva za nabavku prvih računara, softverske licence i drugih neophodne stvari. “Tu je i mentorska podrška, a posebno bih izdvojio obuku koja je provedena od strane CEFE BiH prije dodjele sredstava gdje se pored dogradnje znanja u oblasti poduzetništva upoznajem sa većim brojem mladih poduzetnika sličnog načina razmišljanja ali iz različitih industrija. S određenim brojem tih poduzetnika ostajem u kontaktu, a s nekima ostvarujem i poslovnu saradnju”, napominje Muhidin.

Muhidin je pokrenuo svoj biznis u februaru 2020. godine, manje od mjesec dana od trenutka kada je Covid-19 počeo brojati prve zaražene u BiH.“U početku je bilo problema oko samog započinjanja poslovanja, jer nisu radile institucije, a sav taj posao oko registracije nije bio u potpunosti završen. Od pokretanja biznisa početkom 2020. godine kada sam bio sam, do danas dakle u toku ovog pandemijskog perioda, firma se obogatila sa još troje kolega. Pandemija nije mnogo utjecala na poslovanje, jer su gradilišta u Njemačkoj skoro neometano radila, ali se ipak osjeti blagi pad u broju ponuđenih projekata koji su bili najavljivani prije pandemije. U pojedinim trenucima bili smo prinuđeni, kao i veliki broj ostalih, da radimo od kuće i tu su se javili izazovi komunikacije među kolegama, te sama motivacija i fokusiranost na posao su drugačiji u odnosu na rad u kancelariji, nekome povoljniji, nekome nepovoljniji”, prepričava Muhidin.

Projekat “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG), a kroz koji je njegova kompanija dobila podršku, donio je niz lekcija o važnosti podrške institucija kompanijama u ranoj fazi razvoja. Slaže se s tim i Muhidin, koji smatra da njegov primjer može poslužiti kao inspiracija onima koji danas razmišljaju o pokretanju posla u BiH.

“Razvijajte svoje vizije, želje, motivaciju, budite odvažni, napravite iskorak i onda se nosite sa svim izazovima kojih će sigurno biti mnogo, a bit će i takvih da će vas tjerati da odustanete. Uspjet ćete ako ne odustanete. Budite detaljni u svom poslu, vođenje računa o najsitnijim detaljima čini razliku između dobrih i najboljih”, poručuje na kraju naš sagovornik .

Biznis.ba