BiH

U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općine

Autor: Biznis.ba
U proljeće počinje uzgoj lješnika na području donjovakufske općine

Na lokaciji Voćnjak u općini Donji Vakuf obavljaju se posljednje pripreme za podizanje jedne od najvećih plantaža lješnika u Bosni i Hercegovini.

Po riječima direktora Zemljoradničke zadruge "AT“ Nermina Šutkovića, ideja o pokretanju proizvodnje lješnika rodila se nakon susreta s predstavnicima italijanske fondacije SIE Onlus Alessandria.

- Prije nešto više od dvije godine obišli smo plantaže u Italiji i upoznali se s tehnologijom uzgoja i prerade lješnika. Prošle jeseni, imali smo uzvratnu posjetu stručnjaka iz te zemlje, i oni su nam pomogli da izvršimo analizu zemljišta, kojom prilikom smo ustanovili da je naše područje idealno za uzgoj ove poljoprivredne kulture - naglasio je.

Ističe da je, nakon provedenih aktivnosti, određena površina od trideset dunuma, na kojoj bi već u aprilu mogla početi sadnja lješnika.

- Prijatelji iz Italije obezbijedit će sadnice za ovu našu proizvodnju, a podršku smo dobili i od načelnika Huse Sušića. Osim plantažnog uzgoja, planiramo podići i rasadnik lješnika, s ciljem pružanja kvalitetnog sadnog materijala svim zainteresiranim proizvođačima - kazao je Šutković.

Dodaje da do prve berbe lješnika treba proći 4-5 godina, te da se puni rod postiže u šestoj, odnosno sedmoj godini nakon sadnje.

Biznis.ba / FENA