BiH

U prošloj godini u FBiH zaposleno 1.000 osoba s invaliditetom, ali je malo ozbiljnih poslodavaca

Autor: Biznis.ba
U prošloj godini u FBiH zaposleno 1.000 osoba s invaliditetom, ali je malo ozbiljnih poslodavaca
Kako nam je rekao Ahmet Baljić, šef kabineta direktora Fonda, također su u planu i nova zapošljavanja ove kategorije stanovništva, a planirana je podrška za oko 400 do 500 radnika.

"U 2018. godini poticajnim programima Fonda su ukupno obuhvaćene 4.554 osobe s invaliditetom, a više od 1.000 ljudi je ostvarilo zaposlenje uz finansijsku podršku Fonda. U skladu sa zakonskom obavezom, Fond trenutno vrši kontinuirano refundiranje i subvencioniranje plata za preko 2.600 zaposlenih osoba s invaliditetom, dok je na kraju 2014. godine u ovom smislu podržan neuporedivo manji broj ovih osoba. Od 2015. godine vođenjem politike koja je kao prioritet odredila dugoročnu održivost zaposlenja osoba s invaliditetom, od ukupno preko 3.200 zaposlenih osoba s invaliditetom poticajima Fonda, njih 2.612 zaposleno je na neodređeno vrijeme, što predstavlja uvećanje u odnosu na period od 2011. do 2015. godine od 600 posto", kazao nam je Baljić.

Osoba s invaliditetom bira djelatnost kojom će se baviti

On je dodao kako je pravo svake osobe s invaliditetom koja se samozapošljava da izabere djelatnost kojom će se baviti i ističe da Fond u tom slučaju ne ulazi u interne poslovne relacije između poslodavca i radnika. Prema njihovoj evidenciji, osobe s invaliditetom obavljaju različite poslove i tu uključuju samostalne obrtnike, uslužne i proizvodne djelatnike, ali i ljude koji su zaposleni u tzv. invalidskim preduzećima.

"Objektivno nismo zadovoljni činjenicom da, prema našem mišljenju, nedovoljan broj ozbiljnih poslodavaca, iz meni nepoznatih razloga, aplicira za naša sredstva. Oko dvije trećine osoba s invaliditetom zapošljava se ili u invalidskim preduzećima, ili su u pitanju organizacije osoba s invaliditetom ili su samostalni obrtnici. U tom dijelu nismo zadovoljni, ali smo već uvidjeli problem i uradili smo preko stotinu prezentacija o ovom problemu širom FBiH sve s ciljem da podstaknemo ozbiljne poslodavce da se uključe", ističe Baljić.

Uprkos nezadovoljstvu, govori kako je pravo svakog poslodavca da odluči želi li ili ne zaposliti neku osobu s invaliditetom, a u suprotnom pružena im je mogućnost da plate Fondu poseban doprinos koji iznosi jednu četvrtinu prosječno isplaćene plate u FBiH.

Status zaposlenih najbolji u "invalidskim preduzećima"

"Ono s čime se možemo pohvaliti jeste da su okvirno dvije trećine osoba s invaliditetom koje su zaposlene pomoću sredstava Fonda primljene na neodređeno vrijeme. Sam radni status i položaj radnika s invaliditetom najbolji je, ruku na srce, u invalidskim preduzećima jer mi njima direktno na tromjesečnog razini refundiramo doprinose i mi smo uključeni u praćenje stanja u tim firmama. Dakle, mi u invalidskim preduzećima i u zaštitnim radionicama provodimo nadzor nad utroškom sredstava", dodaje on.

Ahmet Baljić naglašava i to kako Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH pruža kompletnu podršku osobama s invaliditetom većim od 60 posto koje su nezaposlene bez obzira na kategoriju. Kompletna podrška uključuje njihovo školovanje, doškolovavanje, proces kvalifikacije, prekvalifikacije, održavanje trajne zaposlenosti, a govori kako postoje i doktoranti čije je školovanje podržano sredstvima navedenog fonda.

"Glavna obaveza svih kompanija koje su dobile finansijska sredstva od nas jeste da opravdaju njihovo trošenje. U zadnje četiri godine moram reći da je bilo dvije ili tri ozbiljne situacije kada nam firme koje zapošljavaju osobe s invaliditetom nisu mogle opravdati utrošak novca, najčešće zbog gašenja firmi, ali mimo toga sve je bilo uredno. Nažalost, nedavno smo dobili informaciju da je osnivač jednog invalidskog preduzeća umro, pa je i veliki broj radnika ostao bez posla", zaključuje Ahmet Baljić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH.

Biznis.ba / Klix.ba