BiH

U RS-u lani 214,3 miliona KM stranih ulaganja

Autor: Biznis.ba
U RS-u lani 214,3 miliona KM stranih ulaganja

Strana ulaganja u Republiku Srpsku (RS) za 2017. godinu su iznosila 214,3 miliona KM, što predstavlja značajan porast u odnosu na 2016., kada je taj iznos bio 76,4 miliona KM.

Najveća ulaganja su u sektorima telekomunikacije, finansijske uslužne djelatnosti, osim osiguranja i penzijskih fondova te proizvodnja koksa i rafinisanih naftnih proizvoda.

Iz entitetske vlade su potvrdili da su najveća ulaganja ostvarili Srbija, Rusija, Austrija, Italija i Slovenija.

Na sjednici Vlade u Banjoj Luci prihvaćena je i Informacija o realizaciji aktivnosti predviđenih Akcionim planom za provođenje Strategije podsticanja stranih ulaganja u RS za period 2016. - 2020. godina.

- U sva tri ključna operativna cilja koja su definisana Strategijom, a to su poboljšanje konkurentnosti i unapređenje poslovnog okruženja, jačanje institucionalnih kapaciteta i razvoj partnerskih odnosa i aktivnosti promocije za ciljane sektore i ciljana tržišta, ostvaren je značajan napredak - tvrde iz entitetske vlade.

Formiran je, dodaju, i Savjet za strane investitore RS-a, kao tijelo koje sačinjavaju strani investitori, ali i institucije entitetskog i lokalnog nivoa, te Privredna komora RS-a, a unaprijeđena je i saradnja sa predstavništvima RS u inostranstvu.

Biznis.ba / FENA