BiH

U Sarajevu blokirana milionska imovina poznatih osoba

Autor: Biznis.ba
U Sarajevu blokirana milionska imovina poznatih osoba

Aktivnosti SIPA-e su provedene u okviru istrage u vezi sa "nestankom" višemilionskog iznosa novca NLB grupe Ljubljana, kojim se trebala finansirati izgradnja dva stambeno-poslovna objekta "Marijin Dvor" u Sarajevu.

Službenici SIPA-e su u utorak i srijedu u okviru predmeta kodnog naziva "Profit" izvršili privremenu obustavu raspologanja novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jednog pravnog lica u ukupnom iznosu od 7.071.961,27 KM lociranih na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda.

Akcija je provedena po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo i Kantonalnog suda Sarajevo, a tokom nje je izvršen pretres pet sefova koje su kod komercijalnih banaka koristila četiri lica, kojom prilikom su otkrivena i privremeno oduzeta novčana sredstva u iznosu od 598.970 eura i zlatni nakit, odnosno devet zlatnih dukata, tri narukvice, tri ogrlice, četiri privjeska, sedam prstenova, devet lančića, sedam naušnica, dvije značke, broš, zrno bisera, kopča za naušnicu, zlatni zub i sat.

Aktivnosti SIPA-e su, saznaje Faktor, provedene u okviru istrage u vezi sa "nestankom" višemilionskog iznosa novca NLB grupe Ljubljana, kojim se trebala finansirati izgradnja dva stambeno-poslovna objekta "Marijin Dvor" u Sarajevu.

Istragom, koja je započeta još 2010. godine, su obuhvaćene aktivnosti nekoliko kompanija, poput "Vradis investicije", "Unioninvest izgradnja objekata", "Profin invest" i brokerske kuće "Eurohaus". Iznos novca koji je "nestao" u sumnjivim transakcijama navedenih firmi i osoba povezanih sa njima se procjenjuje na 28,7 miliona KM.

Akteri mreže koja se sumnjiči za pronevjeru novca su bivši direktor GRAS-a Ibrahim Jusufranić, njegov sin Jasmin Jusufranić, vlasnik brokerske kuće "Eurohaus" Zijad Blekić, njegov nekadašnji zamjenik Edin Dizdar, direktor "Vradis investicije" Ramiz Bibić, bivši direktor "Vranice" Naser Daca, direktor i suosnivač "Profin Investa" Daver Halilbegović, suosnivač i predsjednik Nadzornog odbora "Profin Investa" Armin Mulahusić, koji je također obnašao dužnost direktora "Eurohaus Investa" Zijada Blekića.

NLB grupacija Ljubljana je 2007. godine započela proces izgradnje stambeno-poslovnog centra na Marijin Dvoru u Sarajevu, a zemljište za njegovu izgradnju, površine oko 16.000 m2, je kao posrednik trebala kupiti kompanija "Profin Invest".

Zemljište je kupljeno od kompanije "Unioninvest izgradnja objekata" Ibrahima Jusufranića, a prema nalazima iz istrage SIPA-e, Daver Halilbegović i Armin Mulahusić iz "Profin Investa" su navodno obećali da će bez naknade prenijeti dijelove svojih uloga u "Profin Investu" na kompaniju "Žerjav" Ljubljana (50 posto) i "Vranica" (25 posto). Ti iznosi udjela nisu upisani u Registar, ali su 2008. godine poslužili kao osnov za dobijanje kredita za kupovinu zemljišta u iznosu od 41 milion KM.

Zatim su Halilbegović i Mulahusić sa Jusufranićem kao direktorom firme "Unioninvest izgradnja objekata”, sudeći prema optužbama, zaključili ugovor o kupovini zemljišta na lokaciji Kvadrant C Marijin Dvor po cijeni od 31,6 miliona KM, iako je procijenjena vrijednost istog, navodno, iznosila 15 miliona KM.

U okviru povezanih transakcija sklopljen je i navodni fiktivni ugovor o kupovini zemljišta Zijada Blekića u Busovači. Pored Blekića, od kojeg je zemljiše "kupila" kompanija "Vradis Investicije", u ovoj krivičnoj prijavi, "teškoj" 1,152 miliona KM, prijavljeni su Ibrahim Jusufranić, predsjedavajući Skupštine "Vradis investicija" Muharem Bajrić i direktor "Vradis Investicija" Ramiz Bibić. Ovom fiktivnom transakcijom je budžet Kantona Sarajevo oštećen za 345.000 KM.

Zanimljivo je da se, nakon niza fiktivnih transakcija, kompanija "Vradis Investicije" u junu 2010. godine pripojila "Unioninvest izgradnji objekata", a zemljište koje je od Blekića fiktivno kupila kompanija "Vradis Investicije" su ostale u vlasnišvu porodice Blekić.

Nakon sačinjavanja izvještaja, privremeno oduzeta novčana sredstava i predmeti bit će dostavljeni u dalju nadležnost Kantonalnom sudu u Sarajevu, a sve provedene aktivnosti su realizirane uz podršku policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, prenosi Faktor.

Biznis.ba