BiH

U Travniku radionica o razvoj turističke rute na području stare željeznice

Autor: Biznis.ba
U Travniku radionica o razvoj turističke rute na području stare željeznice

Radionica "Razvoj turističke rute oko stare željeznice i valorizacija kulturnog, prirodnog i nematerijalnog nasljeđa središnje Bosne" održana je u ponedjeljak u Travniku, a njome je obilježen početak turističkog razvojnog projekta koji su pokrenule općine Donji Vakuf, Jajce, Travnik i Vitez.

Cilj je projekta da se oko stare željeznice u središnjoj Bosni napravi zelena turistička ruta koja prolazi kroz četiri općine, kao podrška revitalizaciji tog područja i valorizaciji njegovog prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić kazala je novinarima kako se radi o projektu koji je planiran u protekle tri godine, a kojim je predviđena zelena transverzala na području bivše željezničke pruge od Lašve do Jajca.

- To je više od 100 km biciklističke staze i šetnice, a bio bi uključen i obilazak spomenika, odnosno revitalizacija okolnog kulturnog naslijeđa. Na taj bi način za turiste bili otvoreni predjeli koji su zaboravljeni, a potencijali bi bili pretvoreni u turističke resurse. Ova trasa bi sa sobom donijela uređenje arheoloških parkova, a osobito velikog broja nekropola stećaka koji su potpuno zapušteni, kao i razvoj uslužnih djelatnosti - istaknula je Maslić.

Kako je kazala, s odgovarajućim projektom i uz suglasnost načelnika četiri općine, moći će se računati i na sredstva iz međunarodnih fondova.

Radionica, na kojoj je bilo riječi o najboljoj europskoj praksi u oblasti turističkog razvoja, dio je podrške koju pruža Grupa Nacionalnih instituta za kulturu Europske unije (EUNIC) u BiH.

Predsjednik Klastera EUNIC-a u BiH Emmanuel Mouriez ustvrdio je kako ovaj projekt ima cilj promovirati bogato kulturno naslijeđe BiH.

- Transformiranje područja stare željeznice u turističku rutu najbolji je način da se to uradi. Ovo je zajednički projekt zemalja EU-a i nadamo se da ćemo pružiti doprinos promoviranju bogatog i zanimljivog naslijeđa Travnika i okolnih gradova - istaknuo je Mouriez.

Atašeica za kulturnu suradnju u Veleposlanstvu Francuske u BiH i koordinatorica projekta Catherine Palpant istaknula je kako se radi o vrlo bitnom projektu koji će omogućiti promociju, kako kulturne baštine tako i lokalnih proizvoda u središnjoj Bosni.

- Ova zelena transverzala omogućit će unaprjeđenje turizma na ovom području, a mi smo tu da podržimo i ostale projekte koji služe valorizaciji kulturne baštine i promociji turizma - naglasila je Palpant.

Projekt sadrži tri faze, a nakon prve, u okviru koje je održana današnja radionica, uslijedit će konsultacije o metodologiji, te razgovori o implementaciji i prezentacija rješenja.

Partneri za ovaj projekt unutar Klastera EUNIC BiH su Veleposlanstvo Francuske u BiH, Francuski institut u BiH i Goethe Institut BiH.

Biznis.ba / FENA