BiH

U Tuzli održana finalna prezentacija IMPAKT inkubatora poslovnih ideja

Autor: Biznis.ba
U Tuzli održana finalna prezentacija IMPAKT inkubatora poslovnih ideja

Finalna prezentacija IMPAKT inkubatora poslovnih ideja održana je danas u Tuzli, a prisutnima su mladi poduzetnici predstavili svoje poslovne ideje koje planiraju pokrenuti u budućnosti.

- Razvijamo veliki broj projekat, radimo sa nekoliko organizacija, a jedna je organizacija 'Impakt'. U prvom ciklusu smo obuhvatili 27 mladih osoba, a podržat ćemo 10, možda i 12 poslovnih ideja. Prije nekoliko dana samo potpisali ugovore sa osam najboljih ocijenjenih biznis planova, a riječ je o sredstvima Evropske unije. Radit ćemo još jedan ciklus s resornim ministarstvom kako bi razvili poduzetničke ideje mladih osoba. Važni su nam mladi, oni su u fokusu, ali i žensko poduzetništvo. Podržavamo i ranjive kategorije društva. Želimo da mladi razviju svoj biznis, da ostanu u našem gradu - kaže gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Sve mlade osobe koje imaju poslovne ideje ne trebaju biti obeshrabrene ako danas njihove ideje nisu podržane jer, kako navodi, Lugavić, postoji i projekat "Siguran start" i oni mogu aplicirati za podršku.

Direktor investicijske fondacije "Impakt" Senaid Đozo kaže kako su biznis ideje održive i da je 90 odsto tih ideja "preživjelo" u protekle tri godine koliko se realizuje projekt.

- Lokalne zajednice i kantonalne vlasti u saradnju s nama mogu biti katalizator za razvoj poduzetništvo. Ako finansiranje što češće vežu za učinke, a vidimo danas da je to tako. Ovo je treća godina saradnje s resornim ministarstvom, a uključeno je ove godine i jedanest lokalnih zajednica. Podržali smo preko 50 poslovnih ideja i na kraju ove godine očekujemo da ćemo biti blizu broja 100. Finansijska podrška po našem projektu su do 5.000 KM - kazao je Đozo.

Svoju poslovnu ideju je prezentovala Lejla Kišić iz Tuzle i ona očekuje da će uskoro početi s radom.

- Jako je važno što zahvaljujući projektima ovakvih fondacija ostajemo u državi, gradu i gradimo bolju budućnosti za sebe i one koje planiramo zaposliti. Moja poslovna ideja je Edukacijsko-rehabilitacijski kabinet. Takav kabinet će biti prvi u Tuzli i TK i bit će usmjeren na djecu sa razvojnim poteškoće, ali i roditeljima kojima će biti potrebno savjetodavna podrška i pomoć - kazala je Kišić.

Biznis.ba