BiH

U Tuzli otvoren 2. festival rakija i žestokih pića

Autor: Biznis.ba
U Tuzli otvoren 2. festival rakija i žestokih pića

Drugi festival rakija i žestokih pića “Salines Spirit Fest” otvoren je večeras u hotelu „Tuzla“ u Tuzli, u organizaciji UG „Life styl“.

Prema riječima organizatora festivala Harisa Dedića, svoje rakije i druga žestoka pića predstavilo je tridesetak proizvođača iz BiH, Hrvatske i Srbije, među kojima su se našli mali domaći proizvođači, ali i velike kompanije svjetski poznatih brendova žestokog pića. Sve prati odgovarajuća gastronomska ponuda najboljih sireva Balkana, te domaćih i regionalnih mesnih industrija.

- Osim alkoholnih pića, izložena je i oprema za proizvodnju i skladištenje rakija i drugih žestokih pića. Da slikovito kažem, izloženo je sve od igle do lokomotive, ali kad su rakije u pitanju – izjavio je Dedić za Fenu.

Osim izložbenog dijela festivala „Salines Spirit Fest“ ima i takmičarski, pa će tako stručni žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka iz ove oblasti, iz Beograda i Sarajeva, ocijeniti uzorke, a proizvođačima dodijeliti priznanja.

Tokom festivala bit će upriličeno predavanje za samostalne proizvođače rakija, a govorit će se o najnovijim trendovima u ovoj vrsti proizvodnje.

- Nama i jeste cilj da edukujemo naše male proizvođače kako bi kvalitet svojih proizvoda podigli na još viši nivo – rekao je Dedić, dodavši da su pokrovitelji ove manifestacije Grad Tuzla, Turistička zajednica Tuzle i Ministarstvo turizma, ugostiteljstva i prometa TK.

Festival rakija „Salines Spirit Fest“ održava se u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“, a svečano ga je otvorio ministar turizma, ugostiteljstva i prometa Mirsad Gluhić, koji je izrazio zadovoljstvo što se u Tuzli održava manifestacija čiji je cilj promocija domaćih proizvoda od rakija, kao i proizvođača drugih žestokih pića.

Biznis.ba / FENA