BiH

Ugašen Swisslion u Nevesinju, radnicima za Novu godinu uručeni otkazi

Autor: Biznis.ba
Ugašen Swisslion u Nevesinju, radnicima za Novu godinu uručeni otkazi
Iako se u javnosti nedavno nagađalo da ovaj pogon neće biti zatvoren, to se, ipak, dogodilo, a bez posla je ostalo 38 radnika, prenosi portal Direkt.

"Firma je likvidirana i ne radi više'', potvrdio je Aleksandar Kojović, direktor Swisslion Takova.

Razlozi za zatvaranje ovog pogona, kaže, brojni su, a najveći je njegova nerentabilnost.

''Velika je priča, problem je rentabilnosti i svega. Sirovine su se dovlačile iz Srbije, do neki dan nije bilo vode, pa je ona prečišćavana, pa je kupljen neki prečistač za vodu. Sve su to bili troškovi, a svi proizvodi koji su se pravili tu najviše su se prodavali u Srbiji. Tu su bili veliki režijski troškovi. Po meni, to je bilo otvoreno da se pomogne tom dijelu Hercegovine, a nije bilo neke rentabilnosti'', smatra Kojović.

Dodao je kako je sve komentare o potencijalnom zatvaranju ovog pogona nedavno dao vlasnik Swissliona Rodoljub Drašković, koji je izjavio da u Nevesinju nema kadrovskog potencijala koji bi se osposobljavao kako bi tvornica bila uspješna.

Također, Drašković je tvrdio da su mu obećavali da će za ovaj pogon biti osposobljeni ispravna voda i poticajna sredstva, ali da je na obećanjima sve i ostalo. Inače, otvaranju ovog pogona 2014. godine prisustvovao je i tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik.

Biznis.ba