BiH

Ulice Sarajeva prepune građana i turista

Autor: Biznis.ba
Ulice Sarajeva prepune građana i turista

Ulice Sarajeva ovih dana vrve građanima i turistima koji dolaze iz brojnih krajeva svijeta kako bi uživali na najatraktivnijim lokacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U srcu Sarajeva pune su šetnice, restorani i kafići, a i zanatlije i prodavci imaju pune ruke posla te su zadovoljni povratkom turista, što omogućava zasad povoljna epidemiološka situacija.

Veliki broj građana i gostiju osvježenje su danas potražili u baštama lokalnih ugostiteljskih objekata, uživajući u druženju uz kafu i druge slastice.

Posebna atmosfera vlada u glavnoj sarajevskoj šetnici - Ferhadiji i na Baščaršiji, gdje su brojna zadovoljna i nasmijana lica u susretu s kontrastima i ljepotama najužeg urbanog jezgra grada na Miljacki.

Zanimanje brojnih domaćih i stranih turista pobudili su sakralni i drugi objekti, koji čine historijsko naslijeđe i kulturni mozaik Sarajeva, svjedočeći o susretu civilizacija i paradigmi Bosne i Hercegovine kao multikulturne sredine.

Naročita posjećenost bilježi se u zanatskoj četvrti i brojnim baščaršijskim sokacima, gdje turisti i gosti glavnog bh. grada pokazuju zanimanje za neobične rukotvorine i suvenire, kao i za male, ali turistima zanimljive ugostiteljske objekte.

Neki od njih uživaju kraj jedinstvene građevine - Sarajevskog sebilja, čije se replike prave diljem svijeta.

Sebilj okružen golubovima jedinstvena je i nezaobilazna turistička destinacija, o čemu svjedoči veliki broj onih koji se baš na tom mjestu odluče fotografisati kako bi trajno zabilježili sjećanje na neponovljivi trenutak.

https://youtu.be/KZc-HHO9xmg

Biznis.ba / FENA