BiH

Unlimited konferencija okupila eksperte, digitalizacija sve više prisutna u BiH

Autor: Biznis.ba

Unlimited konferencija okupila je danas eksperte industrija iz oblasti tehnologija i preduzetništva, a održava se u hotelu Holiday u Sarajevu.

Institucije, tržišni lideri, zvijezde industrija iz navedenih oblasti, predstavnici međunarodnih organizacija i mladi osmu godinu za redom čine Sarajevo Unlimited.

Tim povodom za javnost su govorili Zlatko Mijatović, ministar privrede KS, Haris Fazlagić, predsjednik turističke zajednice KS i generalni direktor kompanije Huawei za BiH Xu Kun.

Ministar Mijatović se zahvalio prisutnima na velikom odzivu poručivši da je ovo najveći regionalni forum.

"Ministarstvo privrede je zaista prepoznalo ovaj događaj kao jedan krucijalan događaj u kalendaru aktivnosti u KS i ponosan je na ovu konferenciju kao prethodnih godina", poručio je Mijatović.

Dodao je da ova konfrencija iz godine u godinu raste i dovodi eminentne predavače iz svijeta biznisa, tehnologije, preduzetništva i inovacija.

"Ovo nas približava svijetu, novim idejama jer daje mogućnost našim mladim osobama da budu bliže takvim ljudima da se nadopunjuju i da se osjećaju kao pripadnici svijeta", kazao je.

Smatra da ova konferencija pokazuje da mladost u BiH ima kapicetata da stvori novu vrijednost i da se njihove ideje prepoznaju u svijetu.

"Ja kao ministar privrede, kroz podršku ovakvih projekata, uvijek ću podržati ovakve stvari kako mladi ne bi ostali bez prilike za kvalitetan rast", naveo je.

Predsjednik turističke zajednice KS Haris Fazlagić istakao je da podržava ovakve projkte jer se to poklapa s njihovom misijom i vizijom.

"Mi hoćemo da budemo u trendu i turistička zajednica želi da isprati tehnološke inovacije i zbog zoga mi podržavamo ove projekte. Osjećamo se poslije dugo godina sponzorisanja ovog projekta kao partneri, a ne kao sponzori jer smo svjesni značaja ove konferencije", dodao je.

Generalni direktor Huawei BiH izrazio je svoje zadovoljstvo prisustvom ovoj konferenciji, poručivši da je njegova kompanija jedan od lidera u inovacijama u ovim oblastima.

"Mi smo jedni od lidera u ITK industriji i mi sa našim partnerima radimo u 170 zemalja širom svijeta sa zajedničkim ciljem poboljšanja industrije i samoga društva. Smatramo da teme kao što su digitalizacija su od velikog značaja za čitavu industriji i da mora biti zajednički pristup", kazao je.

Naglasio je da kompanija ima zbog toga jedinstven cilj i to da donese digitalu svakoj osobi i organizaciji zbog uspostave inteligentnog konektovanog svijeta.

"Trudimo se da to uspješno radimo u BiH u posljednih 15 godina. Mi smo globalna kompanija, ali u isto vrijeme smo lokalna kompanija jer imamo lijepu saradnju sa svim lokalnim operaterima i drugim kompanijama. Potreba ljudi u BiH za digitalizacijom je jednaka kao širom svijeta. Smatramo da kroz zajednički rad, industrija može donijeti digitalizaciju u BiH i najbolje usluge za građane", zaključio je.

(Biznis.ba)