BiH

"Urbani vrt" Ume Hamzić: Svaki početak je težak, ali prilike se nalaze upravo u izazovima

Autor: Biznis.ba

Uma Hamzić 20-godišnja je studentica prve godine anglistike na Burch univerzitetu u Sarajevu. Rođena u Americi, gdje je provela prvih deset godina svog života, Uma se 2009. sa roditeljima vratila u Sarajevo. Prije nekoliko mjeseci ova kreativna djevojka je posmatrajući svog oca, koji se već godinama bavi uzgojem sukulenata kao hobijem, došla na ideju da pokrene vlastiti posao.

„Spontano smo počeli da proučavamo tržište i otkrili smo da legalnih uzgajivača u BiH gotovo da i nema, te da cvjećare i rasadnici sukulente kupuju uglavnom u Italiji i Holandiji. Naravno, to osnovni proizvod znatno poskupljuje, čime je od poznatih nekoliko hiljada vrsta sukulenata u BiH, dostupno svega dvadesetak. Negdje u toku ovog procesa, otkrili smo i vertikalno i mikrovrtlarstvo, i rodila se ideja“, priča Uma o tome kako je nastala firma koja danas nosi naziv „Urbani vrt“.

„Urbani vrt“ se za sada bavi uzgojem i reprodukcijom sukulenata, ali je osnovna poslovna ideja izrada vanjskih i unutarnjih vertikalnih sukulentnih i drugih vrtova. Vertikalno vrtlarstvo je jako popularno u Evropi i SAD-u, a primjena nije ograničena samo na sukulente-na ovaj način i u jako ograničenom prostoru uspješno se može uzgajati mikrobilje i začinsko bilje, što je vrlo atraktivna solucija za svačiju kuhinju, objašnjava Uma Hamzić.

Izazov je, kaže, bio upustiti se u ovaj poslovni poduhvat, ali naglašava kako se kreatori „Urbanog vrta“ vode devizom da se prilike nalaze upravo u izazovima.

„Urbani vrt“ trenutno funkcionira kao samostalni obrt. Glavni uzgajivač je Umin otac, a pomaže im nekoliko saradnika koji su spremni da posvete dio svog vremena kako bi „Urbani vrt“ profunkcionirao - tu su programer, landscape arhitekt, pravnik...

„Trenutno adaptiramo poslovni prostor u Sarajevu koji će poslužiti kao inkubator za reprodukciju. Pored Stoca, osigurali smo lokaciju za izgradnju staklene bašte s kapacitetom od oko 20.000 biljaka, koji bi trebao biti operativan u narednih 18 mjeseci. S izgradnjom staklene bašte, očekujemo da postanemo glavni distributer sukulenata za BiH, kao i prepoznatljivo ime u svijetu vertikalnog uzgoja i unutarnjeg uređenja sukulentnih vrtova u svim većim urbanim centrima u BiH“, kaže vlasnica „Urbanog vrta“.

U razvoju biznisa ključna je bila i podrška Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo, kroz Start up projekat, zahvaljujući kojoj su sakupili sredstava za prvi i najvažniji korak - izgradnju inkubatora od 85m2, u kojem će reproducirati i klonirati sukulente u narednih 15 mjeseci.

„U ovom periodu namjeravamo poduzeti isključivo promotivnu i reklamnu prodaju, tako da prihoda gotovo da nećemo i imati, ali smo vrlo optimistični da je ideja zdrava i da nam vrijeme i tržišne prilike idu u prilog. Za sada, trudimo se osigurati dodatnu podršku investitora iz dijaspore i mislim da smo ostvarili određene pomake i na tom polju. Ali, da zaključim - podrška Ministarstva i Komore nam je obezbijedila uslove za početak poslovanja i ponosna sam što je čitav proces, od prijave na Poziv pa do dana uručenja sredstava, bio smislen i odlično organiziran“, ističe Uma.

Svim mladim ljudima koji imaju poslovnu ideju i voljni su na njoj raditi, Uma poručuje da ne moraju ići u inostranstvo kako bi svoju zamisao pretvorili u stvarnost.

„Bez obzira na uvriježeno mišljenje da je za mlade život u Bosni nemoguć, ja se jednostavno ne mogu složiti. Težak, da, ali nemoguć definitivno nije. Na koncu, ja sam dobila nepovratna sredstva za pokretanje biznisa, a da nisam prethodno poznavala nikoga, niti sam morala tražiti poslovične „štele“. Sve što mi je trebalo bila je dobra ideja i, naravno, trud. Ukoliko uopće mogu, sa svojih 20 godina, mudrovati o životu, rekla bih da život nikada nije „tamo negdje“, nego upravo sada i ovdje.“, zaključuje Uma Hamzić.

Biznis.ba