BiH

Uskoro pokretanje odluke o formiranju "Rudnika Bugojno"

Autor: Biznis.ba
Uskoro pokretanje odluke o formiranju "Rudnika Bugojno"

Da bi uskoro moglo doći do osnivanja rudnika uglja na teritoriji općine Bugojno, potvrdio je prilikom svoje posljednje posjete toj općini federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

- Što se tiče formiranja novog privrednog društva “Rudnik Bugojno”, odluka o tome postoji iz 2016. i mi ćemo je uskoro ponovo aktivirati, kako bi se ovo značajno pitanje pokrenulo - potvrdio je.

Bugojanski načelnik Hasan Ajkunić smatra da će otvaranje rudnika biti od krucijalnog značaja za privredne tokove u tome gradu, te da se radi o jednom od najznačajnijih projekata u postratnom periodu.

- Geološka istraživanja su završena, očekuje se da i elaborat bude skoro doveden do kraja, tako da nam preostaje da na zajedničkom sastanku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, direktora ''Elektroprivrede BiH'' Bajazita Jašarevića i ministra Džindića zaokružimo cijelu tu stvar i potvrdimo da će se krenuti u formiranje “Rudnika Bugojno” na lokaciji površinskog kopa Kotezi - naglasio je Ajkunić.

Biznis.ba / FENA