BiH

Uspješna priča / Senita Slipac: Donosimo dio našeg doma ljudima širom svijeta!

Autor: Biznis.ba
Uspješna priča / Senita Slipac: Donosimo dio našeg doma ljudima širom svijeta!
Senita Slipac se nakon godina izbjeglištva u Sjedinjenim Američkim Državama, prije pet godina vratila u Bosnu i Hercegovinu. Prepoznatljiva po radu na podršci talentovanim studentima kroz njenu Fondaciju “Bosana“, posljednjih par sedmica je u fokusu pažnje javnosti zbog novog poslovnog projekta. Riječ je o platformi „OREA“, iza kojih stoji zajedno sa timom koji čine Amra Siljadžić-Džeko, Ajla Fijuljanin, Ajna Ključanin i Kerim Kalamujić.

“OREA" je nastala iz ljubavi i nostalgije, iz ljubavi prema rukotvorinama, unikatnim proizvodima koji odišu strašću, željom i strpljenjem. Većina članova i članica našeg tima su živjeli vani, te su se često susretali sa nemogućnošću nabavke proizvoda lokalnih proizvođača. Kroz našu platformu želimo omogućiti sigurnu kupoprodaju proizvoda iz regije, promovisati naše kreativce, umjetnike i zanatlije, te im pružiti temelje na kojima će rasti i napredovati“, poručuje Senita.

„OREA je zvanično pokrenuta 11. novembra. Do sada imamo registrovanih 155 prodavnica, sa preko 407 ručno rađenih proizvoda. Također, bilježimo i 477 registrovanih korisnika u manje od dvije sedmice rada. Cilj nam iz dana u dan povecavati pomenute brojeve te doprijeti do kupaca iz čitavog svijeta, i u najboljem svjetlu prikazati nase kreativce, umjetnike, zanatlije.. Nostalgija i ljubav prema domovini cesto su neprikosnoveni motivi za kupovinu rucno rađenih proizvoda sa motivima iz zajednicke nam historije, kulture i tradicije. I danas, s ponosom možemo reci da OREA pruža ono što do sada nije bilo moguće, a to je sigurna kupovina ovakvih proizvoda ma gdje se nalazili u svijetu“, dodaje Senita.

„USAID Diaspora Invest nas je podržala od početka, te smo im neizmjerno zahvalni, prvenstveno zbog onih koji sada imaju priliku da svoje proizvode prodaju i promovišu putem naše platforme. Kroz tu saradnju je omoguće redizajn stranice i usavršavanje izgleda platforme“, napominje Senita.

„Društvene mreže igraju veliku ulogu u vremenu u kojem živimo i slobodno možemo reći da su vitalni dio našeg rada. Ne samo da su nam omogućile ostvarivanje saradnje sa kreativcima iz cijelog regiona koji već sada imaju svoje trgovine na OREA-i, već nam i svakodnevno pomažu pri promociji proizvoda dostupnih preko naše platforme. Sa njima u saradnji, donosimo dio našeg doma ljudima širom svijeta, i po tome želimo biti prepoznati u budućnosti“, zaključuje Senita.

Biznis.ba