BiH

Uvoz piva u BiH sve veći, a cijene sve manje

Autor: Biznis.ba
Uvoz piva u BiH sve veći, a cijene sve manje

Uvoz piva u BiH je količinski sve veći, dok su cijene na višegodišnjem minimumu pa domaći proizvođači pozivaju državu da reaguje i spriječi prekomjeran uvoz i nelojalnu konkurenciju.

U prilog tome govore i podaci Spoljnotrgovinske komore BiH, gdje je uočen ogroman pad uvoznih cijena piva po hektolitru iz zemalja okruženja, na prvom mjestu iz Srbije, zatim iz Hrvatske i Slovenije, a koje su ujedno i tri najveće zemlje po izvozu piva u BiH.

Na primjer, cijena piva iz Srbije po hektolitru je 51 marka, a što je više od duplo jeftinije nego 2013. godine.

O kolikoj je razlici riječ, možda najbolje ilustruje podatak prema kojem domaće pivare proizvode pivo koje u prosjeku košta oko 110 maraka po hektolitru.

Takođe, cijena piva uvezenog iz regiona je daleko ispod u odnosu na zemlje koje su tradicionalni proizvođači poput Njemačke, Češke, Holandije i Irske, iz kojih se uvozi pivo po cijenama od oko 200 KM po hektolitru i više.

"Cijene sirovina za proizvodnju piva na svjetskom tržištu posljednjih godina bilježe rast, kao i cijene goriva, samim tim i njegovog transporta, ambalaže, te drugih energenata u procesu proizvodnje, tako da bi situacija s uvoznom cijenom piva trebalo da bude suprotna padu, što naravno nije slučaj", smatraju u Grupaciji proizvođača piva u BiH.

Inače u BiH posluje samo pet velikih pivara, koje zbog loše poslovne klime i uvoza rade sa 50 odsto kapaciteta, dok pivare u okruženju posluju za velike svjetske brendove.

Iz grupacije poručuju kako se uslovi poslovanja moraju pod hitno poboljšati kako se situacija ne bi dalje komplikovala i na kraju dovela do gašenja proizvodnje, a što bi imalo nesagledive posljedice za sve.

Vedad Ališić, izvršni direktor prodaje u "Bihaćkoj pivovari", kaže kako se domaće pivare grčevito bore protiv konkurencije, ali da bez pomoći i reakcije države neće moći opstati.

"Cijene su niže od realnih. Tačnije, to su damping cijene, a na osnovu kojih se plaćaju i obaveze, tako da tu najviše gubi država kroz akcize", kazao nam je on.

Dodaje kako se roba iz BiH prilikom izvoza testira na sve i svašta, dok sa druge strane uvoznici imaju prilično povoljan tretman u BiH.

"Mi ovdje radimo dvije analize prilikom izvoza i izvozimo robu koja, i pored toga, stoji i čeka dok se ne uradi njihova analiza. Sa druge strane, za robu koja se uvozi iz bilo koje države na našim granicama ne traže nikakvu analizu, niti imamo organe koji bi to kontrolisali. Carinik samo pregleda papire i mahne rukom", zaključio je Ališić.

Biznis.ba / NN