BiH

Važnost IT industrije i mogućnosti koje ovaj sektor otvara u privredi i BiH

Autor: Biznis.ba
Važnost IT industrije i mogućnosti koje ovaj sektor otvara u privredi i BiH
U akademskoj 2018./2019. godini na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu pokrenuti su dvogodišnji stručni IT studijski programi, na koje je 2018. upisana prva generacija studenata.

Na inicijativu BIT Alijanse polovinom ove godine iniciran je sastanak s aktuelnim ministrom privrede Vlade Kantona Sarajevo, Harisom Bašićem, na kojem je odlučeno da se iz budžeta KS-a pokriju sve školarine za akademsku 2019./2020. godinu.

Ovo samo po sebi govori o ozbiljnosti namjere državnih institucija da investiraju u prosperitetna zanimanja koja, u konačnici, mogu biti ključ smanjenja nezaposlenosti mladih u BiH, ali i njihovog ostanka u matičnoj zemlji rješavanjem najvažnijeg, egzistencijalnog pitanja, koje je statistički najčešći razlog odlaska iz zemlje i sve snažnijih ekonomskih migracija.

Pored mogućnosti koje udruženim snagama otvaraju udruga IT kompanija u BiH, BIT Alijansa, i zvanična tijela države, na tržištu danas postoji niz informalnih i neformalnih programa namijenjenih mladima za dugoročno rješavanje njihove zapošljivosti. BIT Alijansa, primjerice, održava BIT Camp, neformalnu IT edukaciju koja je već producirala nekoliko generacija koje su, same po sebi, odlične priče o uspjehu.

Kako je u odabiru kandidata presudan test koji provodi nezavisna komisija udruge, a kojim se mjeri IQ aplikanata, njihova psihološka spremnost i koncentracija, ovo tijelo pruža mogućnost ne samo kvalifikacije, nego i prekvalificiranja kroz stručno obrazovanje kroz praktičan rad. Na ovaj način se uspješno premošćuje tromost formalnog obrazovnog sistema da proizvede tražen kadar u kratkom roku, iako primjer sporazuma između Vlade KS-a i udruženih bh. IT kompanija ukazuju na pomake i u ovom segmentu, no na rezultate treba čekati duže vremena nego li u ovom trenutku privreda BiH realno ima.

Još jedan od odličnih primjera ove prakse je svakako AP Lab renomirane kompanije Authority Partners, koja već nekoliko godina, i to potpuno besplatno, kroz različite internship programe educira mlade o IT industriji, a oni najtalentovaniji i najtalentovanije imaju neposrednu priliku da svoju karijeru nastave sa Authority Partners timom.

"Mladi u AP Labu imaju priliku raditi sa vrhunskim stručnjacima branše u različitim aspektima kroz programe edukacije. Svejedno da li će kasnije nastaviti obrazovni proces ili će se odlučiti da otpočnu karijeru, prednost ovakvih programa je da mlade ljude stavi u poziciju da mogu sami odlučivati o toku svog obrazovnog procesa dajući im mogućnost vertikalnog i horizontalnog pregleda svih mogućnosti", kaže Amina Karić, direktorica kompanije, naglašavajući da obrazovanje u IT sektoru podrazumijeva proces cjeloživotnog učenja, i da zaposlenje nije ograničeno geolokacijom, nego otvara daleko širi okvir zapošljavanja, uključujući i preduzetništvo, piše Klix.ba.

Obzirom da se upravo u kompaniji Authority Partners broj uposlenih bliži 300 stručnjaka i stručnjakinja, ovo ukazuje na to da je BiH potencijalni bazen talentovanih mladih ljudi i svakako će u budućnosti biti sve zastupljeniji u ukupnoj ekonomskoj slici. U periodu od 2015. do 2017. je zabilježen porast broja IT kompanija od skoro 20 posto, a u istom periodu je broj zaposlenih u ovoj industriji porastao za 1.200 osoba, što je, u normativima države, izuzetan uspjeh.

Biznis.ba