BiH

Verifikacija stare devizne štednje do 30. septembra

Autor: Biznis.ba
Verifikacija stare devizne štednje do 30. septembra
Predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini Amila Omersoftić pozvala je danas članove Udruženja da što prije podnesu zahtjev za verifikaciju potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju stare devizne štednje je od 1. jula do  30. septembra.

- Od 2006. godine kada je donesen Zakon o izmirenju obaveza za potraživanja od domaćih banaka, stare devizne štednje, ovo je 11 ciklus za verifikaciju koju objavljuje Vlada Federacije BiH - kazala je Omersoftić na konfereciji za medije.

Naglasila je važnost verifikacije, u suprotnom, kaže, pravo na naplatu potraživanja morat će se dokazivati sudskim postupkom.

- Veliki broj štediša u FBiH nije mogao ostvariti svoja potraživanja, i Udruženje je pokrenulo postupak pred Sudom u Sarajevu i otprilike iz dokumentacije koju smo dobili i prema mišljenju agencija koja vrši verifikaciju ima oko 10.000 spornih potraživanja. Prema podacima koju je od Agencije za privatizaciju pribavio vještak, to bi moglo da bude 16.500 predmeta, otprilike 27 posto ukupnog broja štediša koji potražuju štednju od domaćih banaka i to je iznos oko 500 miliona KM koje treba isplatiti - rekla je Omersoftić.

Naglasila je da se radi o potraživanjima FBiH jer je, smatra, RS okončala ovaj proces.

- Pozivamo sve štediše koji imaju ta sporna potraživanja da se hitno jave u Udruženje jer 17. septembra imamo novu raspravu u Sudu u Sarajevu da im damo savjete kako treba da reaguju da mogu naplatiti svoja potraživanja - potcrtala je Omersoftić.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=0IRLX7cDShI[/embed]

Biznis.ba / FENA