BiH

Video: Radenka Marić prva žena iz BiH predsjednica Univerziteta u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Video: Radenka Marić prva žena iz BiH predsjednica Univerziteta u SAD-u

Profesorica Radenka Marić danas je zvanično inaugurisana kao 17. predsjednica prestižnog američkog univerziteta u Connecticutu.

"Danas je veliki dan za Univerzitet u Connceticutu, inauguriran je novi predsjednik/rektor. Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, bivšu Jugoslaviju. Profesorica Radenka Marić, rodom iz Dervente, danas je službeno postala predsjednica istraživačkog univerziteta prvog reda u Sjedinjenim Državama, Univerziteta u Connecticutu.

Time postaje prva žena iz Bosne i Hercegovine kao predsjednica Univerziteta u SAD-u i tek druga žena porijeklom iz BiH koja je postala predsjednica univerziteta u svijetu. Prva je je bila prof. Pamela Habibović na Univerzitetu u Maastrichtu, u Nizozemskoj!

Radenku Marić na univerzitetu su opisali sljedećim riječima: "priznata inovatorica u tehnologiji čiste energije čije je vodstvo kao potpredsjednica univerziteta pomoglo da se univerzitet podigne na nove visine u finansiranju istraživanja".

Marić je rođena i odrasla u Derventi, i diplomirala na Univerzitetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala nauku o materijalima i energetici na Univerzitetu Kjoto u Japanu.

Nakon što je provela 12 godina u Japanu, preselila se u Sjedinjene Države 2001. godine da bi radila u startupu za čistu energiju u Atlanti.

Tri godine kasnije, počela je voditi Institut za inovacije gorivih ćelija pri Nacionalnom istraživačkom vijeću Kanade.

Pridružila se UConn univerzitetu 2010. godine kao profesorica hemijskog i biomolekularnog inženjerstva. U periodu 2016–2017, bila je gostujući profesor Fulbrightove katedre na Politehničkom univerzitetu u Milanu u Italiji, objavio je Edhem Čustović.

Njeg govor pogledajte u videu.

Biznis.ba