BiH

'Vinarija Pajić' Brčko proširila kapacitete, proizvodit će i do 100 hiljada litara vina godišnje

Autor: Biznis.ba

U cilju proširenja postojećih kapaciteta, u sklopu „Vinarije Pajić“ Brčko otvoren je novi poslovni objekt površine oko dvije hiljade kvadratnih metara koji pored barik i sale za fermentaciju sadržava i prostor za punjenje i skladištenje gotovih proizvoda, te moderno opremljeni restoran kapaciteta 400 mjesta.

Direktor Vinarije Predrag Pajić kaže da će se otvaranjem novog objekta i sami kapaciteti proizvodnje vina povećati na 100.000 litara godišnje.

"Vinarija Pajić" još 2013. godine zasadila je prvi vinograd, a samo tri godine kasnije krenula je i prva proizvodnja vina.

Na tri parcele u sopstvenom vlasništvu, koje se nalaze u selima Bukvik i Ražljevo, na oko devet hektara pod vinogradima, uzgajaju se sorte Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Muscat Hamburg. U ponudi ova prva i jedina vinarija u Posavini nudi 10 „etiketa“ vina koja su vrhunskog/visokog kvaliteta, a posebno se izdvaja pjenušac proizveden tradicionalnom metodom i dodavanjem CO2 (prosecco). Trenutna godišnja proizvodnja je oko 70.000 butelja vina.

- Novi objekat otvoren je u cilju povećanja proizvodnje vina, a planirani kapacitet u narednim godinama treba da bude i do 100.000 litara vina na godišnjem nivou - rekao je Predrag Pajić, direktor ove kompanije, dodajući da je posao oko proizvodnje vina započeo finansiranjem iz vlastitih sredstava, uz podršku evropskih fondova za razvoj.

Sam razvojni put vinarije od male manufakture do osvajača zlatnih sajamskh medalja za kvalitet vina, može da ubuduće svrsta vinariju pored okosnice proizvodnje i razvoja ugostiteljstva i u nemjerljiv turistički potencijal.

Vinarija, svečana degustaciona sala i sam objekt podsjećaju na čuvene francuske kuće vina koje mnogobrojnim gostima pružaju nezaboravni ugođaj.

Na svečanoj ceremoniji vrpcu su presjekli Milica, Dušan i Predrag Pajić i time zvanično otvorili novi objekat i ostvarili dio sna pokretača ove ideje Dragana Pajića.

Sve je počelo prije deset godina kada se Dragan Pajić odvažio da obnovi tradiciju svojih predaka, tradiciju davno prekinutu usljed različitih okolnosti.

Vlasnik Vinarije Dragan Pajić angažuje najbolje stručnjake koji ga upućuju na sorte grožđa za koje je ovo podneblje idealno za uzgoj. I tako 2014. godine u Bukviku su nikli prvi zasadi vinograda. Tri godine kasnije potekle su i prva vina navedenih sorti, kao i prefinjeni „Roze“. Izdvojila se se po kvalitetu već na prvim međunarodnim sajmovima na kojima ih je tamošnji žiri ocijenio najvišom ocjenom, a taj kvalitet zadržan je i do danas.

Nezaboravni zalasci sunca koji se uz čašu najboljeg vina sa terasa restorana najbolje i vide, zasigurno će posjetioce vinarije vraćati da ponovo uživaju u delicijama i najboljim vinima i daju postvrdu da ovo zdanje postane nezaobilazna turistička destinacija u ovom dijelu BiH.

(Biznis.ba)