BiH

Višemilionski Ugovor RMU Banovići i zvorničke Alumine

Autor: Biznis.ba
Višemilionski Ugovor RMU Banovići i zvorničke Alumine

Za stabilno godišnje poslovanje Rudnik mrkog uglja Banovići treba osigurati plasman milion i 450 hiljada do milion i 500 hiljada tona separisanog uglja. Uz Elektroprivredu, s kojom je potpisan ugovor o plasmanu milion i 50 do milion i 100 hiljada tona uglja, jedan od najznačajnijih kupaca banovićkog uglja je Kompanija Alumina Zvornik.

Direktor RMU Banovići Munever Čergić ističe da su danas potpisali Ugovor s Aluminom, o isporuci 200 do 240 hiljada tona separisanog uglja u vrijednosti većoj od 20 miliona KM.

- Alumina i Rudnik imaju strateško partnerstvo više godina, i svake godine podižemo nivo poslovne aktivnosti na veći nivo. Potpuno smo zadovoljni obimom i kvalitetom saradnje - rekao je član UO Alumina Zvornik Mile Matić.

Ugovor o isporuci 120 hiljada tona uglja Rudnik mrkog uglja Banovići je potpisao sa Sodom-Šišedžam, očekuje se i potpisivanje ugovora o plasmanu 70 hiljada tona uglja beogradskoj šećerani. U susret danu rudara u ovom rudniku napominju da je isplaćena 13 plaća, a ovih dana će biti isplaćen i drugi dio regresa.

- Prosječna primanja su oko 1.350 do 1.400 KM s toplim obrokom, regresom. Mislim da su radnici zadovoljni, ove godine prosjek je plate porastao za 11 posto - istakao je direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Ova godina bit će okončana s milion i 620 hiljada tona proizvedenog uglja. Rudnik mrkog uglja Banovići će ispuniti ovogodišnji finansijski plan, očekuje se dobit između dva i četiri miliona KM.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=B3_-MzQoBpM[/embed]

Biznis.ba / FENA