BiH

Višković: Uvesti nižu stopu PDV-a, a više oporezovati luksuz

Autor: Biznis.ba
Višković: Uvesti nižu stopu PDV-a, a više oporezovati luksuz

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da BiH treba da ima diferenciranu stopu PDV-a, što znači da za osnovne životne namirnice, dječiju opremu, školski pribor i slične artikle bude smanjena ili čak nulta stopa PDV-a, a da većom stopom bude oporezovan luksuz.

Višković je podsjetio da u Parlamentarnoj skupštini BiH već postoji radna verzija zakona o PDV-u na koju je stiglo mnogo prigovora, te da je dogovoreno da bude formirana radna grupa da analizira sve modele, a da onda na njihov prijedlog vlade Republike Srpske, Federacije BiH (FBiH) i Vijeće ministara daju saglasnost.

"Sve su opcije otvorene, a šta će predložiti radna grupa, to u ovom trenutku ne znam", rekao je Višković za "Glas Srpske".

Odgovarajući na pitanje da li postoji rizik da bi došlo do zloupotreba u slučaju uvođenja diferencirane stope PDV-a, Višković je naveo da nije saglasan sa takvim stavovima.

"Ako svi svoj posao rade odgovorno i transparentno, nemoguće je napraviti zloupotrebe. Većina evropskih zemalja ima više stopa PDV-a. Ako ne bude uvedena diferencirana stopa, bilo kakva druga izmjena zakona ne bi dala rezultate", dodao je Višković.

Govoreći o sporu između Republike Srpske i FBiH u vezi sa podjelom prihoda od PDV-a, Višković je naglasio da nije postignut konačan dogovor, ali da postoji spremnost i iz FBiH da bude potpisan sporazum o poravnanju.

"I Republika Srpska ima obaveze prema FBiH iz ranijih godina. Kada se sve to prebije, Republika Srpska bi trebalo da bude u plusu od 33 do 35 miliona KM. Ako se Vlada FBiH saglasi sa ponuđenim sporazumom i poravnanjem, ići ćemo na povlačenje tužbi", rekao je Višković.

On je istakao da je skoro više od milijardu KM koje se odnose na Republiku Srpsku bilo blokirano u Savjetu ministara ili Parlamentarnoj skupštini BiH, iako su sve procedure u Srpskoj bile ispoštovane, ali da sada slijedi deblokada kao što je slučaj sa "Elektroprenosom BiH".

Višković je podsjetio da bi se ovih dana navršile dvije godine od blokade "Elektroprenosa BiH" zato što se Bošnjaci i Hrvati nisu mogli dogovoriti o direktoru, zbog čega je nastala blokada.

"Srbin je osam godina bio direktor, Hrvat je već šest i na moj prijedlog je prihvaćeno da on ostane još dvije godine, a da onda po rotaciji na tu funkciju dođe Bošnjak. U `Elektroprenosu` nije odblokirano samo 120 miliona KM kao što se spekulisalo u javnosti, već sva sredstva, ali mi u ovom trenutku imamo projekte koji su prošli sve faze do nivoa realizacije u visini od 120 miliona KM i oni sada idu u realizaciju", pojasnio je Višković.

( Srna)