BiH

Vlada FBiH imenovala nove članova NO Željeznica FBiH

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH imenovala nove članova NO Željeznica FBiH

Vlada FBiH je danas na telefonskoj sjednici imenovala nove članove Nadzornog odbora Željeznica FBiH. Ranijim članovima je istekao mandat, a radi se i o osobama koje nisu poštivale odluku Vlade da se za generalnog diretora imenuju Enisa Džafića.

Novim imenovanjima došlo je do izmjene među kadrovima SDA. Umjesto Suada Hasanovića i Ševkije Botonjića, imenovani su Nisvet Mujanović i Ibrica Čevra. Nadzorni odbor još čine predsjednik Jadranko Stojkić te novi/stari članovi Jasmina Hadžić, Dalfina Bošnjak i Vanja Pirgić.

Podsjetimo, dio članova Nadzornog odbora u javnost su plasirali lažnu priču o navodnoj rang listi kandidata te o tome da se Nadzorni odbor navodno vodi ocjenama te za direktora bira najbolje rangiranog kandidata. Javmost je naknadno saznala da bodovanje ne postoji, a Vladi FBiH se samo šalje lista kandidata koji ispunjavaju uslove i njihove nominacije, nakon toga Vlada FBiH je sa liste onih koji zadovoljavaju uslove birala generalnog direktora, u ovom slučaju Enisa Džafića.

Također, zbog nezakonitih radnji i nepoštivanja odluka sudova Stojkić, Bošnjak, Botonjić i Hasanović već su ranije bili novčano kažnjavani.

Savez sindikata željezničkih radnika u FBiH i Samostalni sindikat izvršnog osoblja, područje infrastrukture ŽFBiH ranije je dao podršku Džafiću, te su Vladi i resornoom ministru uputili kritike na račujn Nadzornog odbora zbog ugrožavanja poslovanja Željeznica FBiH.

(Biznis.ba)