BiH

Vlada FBiH subvencionirat će račune za struju, traže rješenje za plin

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH subvencionirat će račune za struju, traže rješenje za plin

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je danas u Sarajevu sastanak s predstavnicima vlasti i nadležnih javnih preduzeća Kantona Sarajevo.

Ministar Džindić inicirao je ovaj sastanak s ciljem donošenja rješenja na zaštiti građana od posljedica poskupljenja gasa, izazvanog globalnim dešavanjima u Evropi i svijetu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Na sastanak su prisustvovali premijer KS Edin Forto, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević, direktorica BH-Gasa Nihada Glamoč, direktor Sarajevogasa Edis Baković, te direktor Toplana – Sarajevo Sejfo Ušanović.

Novi sastanak 22. avgusta

Džindić je nakon sastanka, na konferenciji za medije rekao da je da će se opet susresti 22. avgusta i izanalizirati sve ove teme o kojima su danas razgovarali i prredložiti model kako da pomognemo. On je naveo da je cilj sastanka bio da se pomogne građanima i da ne prelaze na neke druge energenate jer bi to utjecalo na zagađenje i uvjete života.

– Svjedoci smo zbog čega je došlo do povećanja cijena plina, globalnog kretanja u energetskom sistemu u svijetu, cijena nafte je u naglom porastu. Razgovarali smo i o prethodnim problema. Mi smo imali sličan sastanak prošle godine i dogovorili određene stvari, ali nisu završene. Bilo bi korisno da pomognemo građanima da ovaj udar što lakše riješimo – kazao je Džindić.

Naveo je i da je njegovo ministarstvo pripremilo prijedlog odlike za subvencioniranje električne energije za najugroženije.

– Uradili smo odluku, očekujemo da će dobiti sva tri potrebna mišljenja i od 1. jula narednih pet mjeseci subvencioniramo električnu energiju za socijalno ugrožene sa po 20 KM po računu. To je dodatnih 20 KM po računu za pet mjeseci pored postojećih pet KM. Spiskove će imati Federalno ministarstvo za socijalni rad i politiku. Predložili smo i da izradimo prijedlog i za plin, vidjet ćemo može li se napraviti takav jedan model – kazao je Džindić.

(Avaz)